Ilyen volt a szüreti bál Nürnbergben

/ Juhász Gergely /
juhasz.gergely képe
Zajlik a magyar élet Bajorországban: egy nappal a müncheni magyar főkonzulátus új épületének avató ünnepsége után a Nürnbergi Magyar Kultúregyesület szüreti bálján találkoztak a környékbeli magyarok.
Telt ház és a vendégseregTűzvirág NéptánccsoportTele a tánctér: a mikrofonnál Party Service zenekar

 Az eddigi bő kéthétnyi bajorországi jelenlétem alatt a helyi magyar társadalmi és kulturális élet meglepő sokszínűsége tárult elém: citeracsoport, tánccsoport, társasjátékklub, nosztalgiaklub, baba-mama klub, cserkészet, hétvégi magyar iskola, katolikus és református gyülekezet, és megannyi egyéb rendezvény ad otthont és színteret a magyar–magyar és magyar–német találkozásoknak.

Az egyik első magyar programomon egy résztvevő odajött hozzám, és lelkesedésemet látva az itteni magyar élet iránt azt mondta:

„–Várjál csak, ez még semmi! Még nem láttad az itteni bálokat!”

Izgatottan vártam tehát, hogy részt vegyek a kiküldetésem első, igazán nagyszabású rendezvényén.

Szombat délután az utam a város déli részén található TSV Falkenheim vendéglőbe vezetett, ahol a Nürnbergi Magyar Kultúregyesület több tagja és a helyi személyzet is már javában a szüreti bál előkészületein munkálkodott. Szükség is volt rá, mert tudtuk, hogy a rendezvény telt házas lesz. Mintegy száznyolcvan vendég érkezett a bálra, ahol fellépett a nürnbergi Tűzvirág Néptánccsoport, valamint Vető Gyula és a regensburgi Party Service zenekar. Az előbbi ütőgardonnal kísért erdélyi néptáncokat adott elő, az utóbbi pedig szinte mindent és bármit fel tudott mutatni a közönségigény alapján a legkedveltebb magyar slágerektől egészen a bécsi keringőig. Mindketten nagy bulit csaptak, amit mi sem mutat jobban, minthogy a közönség vevő volt mind a néptáncosok közös táncra való csalogatására, mind a Party Service táncinstrukcióira.

A mulatságot később a báli koszorú és az azt ékesítő tizennyolc éves tokaji szamorodni elárverezése szakította meg, ami után a legkitartóbbak egészen fél háromig ünnepelhettek. Felemelő volt megtapasztalni, hogy Budapesttől hétszázötven kilométerre ekkora életerő van a helyi magyar közösségben. Amikor a vendégeket arról kérdeztem, hogy tetszett nekik az este, az egyik válaszon elmosolyodtam:

Jó, jó kis buli, de várjál! Még nem láttad a Katalin-bált!”

A Nürnbergi Magyar Kultúregyesület november 24-én rendezi a sok évtizedes hagyományokra visszatekintő Katalin-bálját.