II. Nyugat-Európai Családi Népművészeti Tábor Franciaországban

Veletek a hagyomány élménnyé válik

/ Györgypál Enikő /
györgypal.eniko képe
A Nyugat-Európai Családi Népművészeti Tábor 2017-ben indult útjára a franciaországi magyarok és a Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasainak kezdeményezésére. Április 28. és május 1. között a francia Alpok szívében, a gyönyörű Saint Sorlin d'Arves adott lehetőséget a Nyugat-Európában élő magyarságnak az egymással és hagyományaikkal való találkozásra.
Francia Alpokkeszkenőkkészülékszer lesz

Novemberben kapcsolódtak be a KCSP idei franciaországi ösztöndíjasai a szervezési munkákba, feladatuk a tábor előkészületein való részvétel volt. Hozzájuk csatlakoztak a Nyugat-Európa különböző országaiban szolgálatot teljesítő ösztöndíjasok. Így igazi csapatmunkával valósult meg a rendezvény, amely által valóban élménnyé válik a hagyomány.

Idén is Európa különböző országaiból érkeztek a résztvevők, hogy együtt töltsenek pár feledhetetlen napot. A tábor programjai között mindenki talált kedvére valót, mivel több lehetőség közül lehetett választani: táncoktatás kezdő és haladó szinten, hangszeroktatás, kézművesség, gyerekfoglalkozások, túrázás, közös gulyásfőzés, koncertek, előadás, táncház stb. Az előző évhez képest az idei táborban már felnőttek számára is lehetőség nyílt kézműveskedni. Ezen a téren vezettünk műhelymunkát a tábor ideje alatt Pál Zsuzsanna brüsszeli ösztöndíjassal közösen.

A vajdaszentiványi táncok elegedhetetlen eszköze, a kendő inspirálta a foglalkozás egyik kínálatát. Vajdaszentiványi és más erdélyi motivumokkal hímzett keszkenők készültek a lelkes alkotni vágyók keze alatt. Nagyanyáink örökségével kerültünk kapcsolatba a közös munka során. Elsajátítottuk a varrott szélcsipke készítés alapjait is. Továbbá pár nemez ékszerrel is büszkélkednek már a résztvevők.

Egy kis ízelítő a tábor hangulatából ITT!

A II. Nyugat-Európai Családi Népművészeti Tábor által megtapasztaltuk, hogy élmény a közös alkotás, és öröm a közös munka.