Húsvéti tojáskeresés és piknik Madridban

Zöld erdőben jártam...

/ Csire Tímea /
csire.timea képe
A gyerekek minden évben izgatottan várják a húsvéti tojáskeresést, amelyre idén is sor került Madrid egyik legnagyobb parkjában. Húsvéti piknikünkön több mint hatvanan gyűltünk össze, hogy együtt töltsünk egy kellemes délutánt, és húsvéti népszokásainkat a legkisebbek is átélhessék.
TojáskeresésPiknikA résztvevőkTojásfestés

Április 28-án, vasárnap tartottuk meg a Madách Egyesület húsvéti ünnepségét: tojáskereséssel egybekötött pikniket. Az eseményre nemcsak kisgyerekeket vártunk, hanem bárkit, aki szívesen tölt pár órát a magyar közösséggel. Így történt, hogy magyarok és spanyolok, kisgyerekes családok, tinédzserek és fiatal felnőttek egyaránt részt vettek a programon, ahol egyaránt örömüket lelték a tojásfestésben, locsolásban.

A rossz időjárás miatt került a piknik húsvét utánra, de azt megelőzően a gyerekeknek a vasárnapi iskolában már tartottunk húsvéti foglalkozást. A kicsik különböző ügyességi és erősségi próbák megoldásával (pl.: tojás szállítása kanállal, tojáson állás, célbadobás) választották ki, ki lesz közülük a húsvéti nyuszi segédje, míg a nagyokkal húsvéti népszokásokról, hagyományokról beszélgettünk és megtanultunk tojást kifújni.

A piknik napján az első programpont a tojáskeresés volt, a gyerekek a fák között elrejtett csoki tojások nyomába eredtek, ahol nem telt el sok idő és tele kézzel tértek vissza. Nem kell mondani, hogy a gyerekek ezt várták a legjobban, és nagyon büszkék voltak szerzeményeikre. Eközben az asztalok megteltek spanyol és magyar finomságokkal és mindenki kedvére falatozhatott.

Mikor már mindenki jól lakott, kezdetét vette a tojásfestés: kicsik és nagyok lelkesen láttak neki tojást díszíteni és szebbnél szebb színes tojások születtek. Akinek kedve volt színezhetett, tojástartót is készíthetett a megfestett tojásának.

Végül pedig a fiúk gondoskodtak róla, hogy a lányok ne hervadjanak el, és közös versmondás után vödörrel, szódás szifonnal, pohárral, ki mivel tudta, meglocsolták a jelenlévő lányokat. Nem tagadás, hogy ez a nagy melegben nagyon jól esett, és a fiúk is örömmel vették a lányok próbálkozását a locsolás „visszaadására”.

Ezután szokás szerint sokáig maradtunk még a parkban, élvezve a jó időt és a társaságot. Biztosak vagyunk benne, hogy a gyerekeknek maradandó élményt szereztünk és jövőre is lelkesen jönnek majd tojást keresni, locsolkodni!