Húsvéti készülődés Portugáliában

Tojásfestés, vízbomba-csata és mezítlábas Nagypéntek

/ Orosz Anna Linda /
orosz.anna.linda képe
Sosem lehet elég korán kezdeni a húsvéti készülődést, hiszen annyi izgalom, várakozás és vidámság övezi ezt a jeles ünnepet!
Húsvétra készülünk

Lisszabonban igen esős tavasszal ajándékozott meg bennünket a 2018-as év, de a heves óceáni zivatarok és a néha már-már monszunszerű permetező eső sem akadályozta meg lelkes kis magyar-iskolás csapatunkat abban, hogy a készülődést mókává tegyük!

Mivel a hagyományokhoz a locsolkodás elengedhetetlenül hozzátartozik, ehhez pedig, csak úgy mint a hímes tojás, a locsolkodóvers is szükséges. A verstanulás önmagában azonban nem a gyerekek kedvenc elfoglaltsága, így vízbombás célbadobással tettük izgalmasabbá. Tanultunk hosszabb és rövidebb verset is. A kitartó gyakorlás eredményeként a végén már kórusban szavalták a gyerekek, "zöld erdőben jártam, kék ibolyát láttam...". Jöhetett a jutalom, az önfeledt vízicsata. 

  

 

A színes, vízbombás locsolkodást követően tojást festettünk természetes színezőanyagok felhasználásával, lila káposztával, vöröshagyma héjával, cékla levével. A kisebbek szalvétatechnikával dolgoztak, így is szép színes tojások születtek. A kreatív hadműveletekben nagy segítségünkre volt egy Lisszabonban élő önkéntes magyar nagymama, akit én csak Mindenki Nagymamájának hívok (egyébként Tóbiás Mária a hivatalos neve), hiszen süteménykészítő titkainak és tojásfestő tudásának javát minden magyar iskolás gyermek élvezheti. 

  

 

A jókedvű húsvétváró előkészületeket egy közös ebéddel zártuk le, amit a magyar szülők készítettek el. Olyan ebédet kaptunk, amit még a balatonparti nyárban is bárki megirigyelt volna. Foghagymás lángost, sajttal és tejfölellel.

Érdekesség, hogy Portugáliában a nagypéntek a legfontosabb ünnepnap, húsvét hétfőn az emberek már ismét dolgoznak. A lakosság túlnyomó többsége katolikus vallású, ennek megfelelően a nagyhéten - Semana Santa, ahogy itt nevezik - számos körmenet és felvonulás zajlik. A leghíresebb éjszakai körmenetre talán Észak-Portugáliában, Braga városában kerül sor nagypénteken, amikor is a hívők mezítláb és arcukat kendővel takarva vonulnak föl Miurunk temetéséről megemlékezni. Úgy nevezik őket Bragában, 'Farricocos'. Szintén északon, a Viseu környéki kis falvakban meghitt hagyományt ápolnak. A helyi plébános házról házra jár, ellátogat minden családhoz és megáldja az ott élőket. Az ország déli szegletében, Algarve térségében pedig virágokkal és fáklyákkal díszítik az fel az utcákat húsvét vasárnapra, a feltámadást ünnepelve.  

 

Kellemes Húsvéti Ünnepeket kívánunk Portugáliából mindenkinek!