Hurrikántól hurrikánig – magyarok Floridában

/ György Márton /
gyorgy.marton képe
Floridáról legtöbbeknek tán a pálmafás tengerpartok, aligátorokkal teli mocsárvilág és az időnként ide tévedő hurrikánok jutnak először eszébe. Ez a kép annyiban igaz is, hogy eddigi ittlétemet (ha úgy nézzük) két hurrikán foglalja keretbe, valóban gazdag, állatokkal teli mocsárvilág jellemzi és a pálmafák is helyükön állnak a tengerparton.
IstentiszteletSarasotai íjászokKabala - színjátszó csapatBaráti Kör

Ebben az igen mozgalmas hónapban, amit magam mögött tudhatok nem a trópusi viharok vagy a pálmafák játszottak fontos szerepet.
A nyugat-floridai Sarasotában kaptam szállást, ami egy 55 ezer lelket számláló kisváros. Bár lakosság számát tekintve nem nagy, kertváros/üdülőváros jellege miatt viszont nagy távolságok jellemzik. Ez nem okoz komolyabb gondot a mindenhová autóval közlekedő helyieknek (ebből kifolyólag némiképp furcsán néznek rám, amikor gyalog megyek a negyed óra-húsz percre lévő élelmiszerboltba). Nagy előnye ennek, hogy meseszép környezet jellemzi, sok zöld területtel, mindenfelé kis tavacskákkal, különféle madarakkal, kis állatokkal.

Nagyon sok magyar él a környéken, s számuk évről-évre kiegészül a téli időszakra északról ide érkezőkkel (snow birds), akik az ilyenkor kellemes klímájú floridai „vendégeskedés” után tavasszal újból haza költöznek.
Jelentős a rendszerváltást követően kivándorolt, mára többnyire fiatalabb, illetve középkorú magyarok száma, akik legálisan, vagy épp illegálisan, de itt élnek és dolgoznak, így már nem is olyan meglepő, ha a szupermarketben, vagy egy-egy étteremben magyarul köszön rám a pénztáros, vagy pincér.
Ők mint aktív dolgozók nehezebben érhetők el, de köztük is lehet találni vállalkozóbb szelleműeket. Egy csapat színjátszókört alakítva készül évről-évre a minden évben megrendezésre kerülő Magyar Fesztiválra, mások pedig egy hangulatos íjász bemutatóval készülnek.
A magyar programok egyik helyszíne a szomszédos Veniceben lévő Magyar Ház, amit jelenleg a környékbeli magyarok egy csoportja, a Petőfi klub üzemeltet. Ez ugyan távolabb esik a sok magyart számláló Sarasotától és Bradentontól, de cserébe könnyen elérhető a délebbre lakó magyaroknak is.

Itt a főleg idősebb generációt magába foglaló Baráti Kör találkozik két hetente, hogy egy közös ebéddel, és némi kultúrprogrammal színesített, egész délutánt felölelő összejövetelt tartsanak. Itt emlékeztünk meg Tamás Ilonka néniről, Csoóri Sándorról temetése napján, Márton Áronról, illetve az aradi vértanúkról is.
Minden második héten itt tartatik meg a magyarok táncos estje, mely vacsorával és élő zenével teremt éjszakába nyúló jó hangulatot.
Szintén a Magyar ház ad otthont a cserkészet foglalkozásainak, akik heti egy alkalommal találkoznak.
Szerencsére vasárnaponként magyar nyelvű, baptista istentisztelet is van, mely havonta egy alkalommal ökumenikus jellegű,

Havonta egyszer magyar nyelvű református liturgiára is adódik lehetőség Sarasotában.

A város idősebb generációja egy másik klubbot is életre hívott (Kossuth klub) akik Sarasotában találkoznak időről-időre, főként komolyabb kulturális programokat szervezve maguknak. Velük van szorosabb kapcsolatban a Napraforgók gyermek - táncegyüttes, mely időnként néptánc előadásokkal is kedveskedik az őt támogató klubnak.

Nagy szeretettel és érdeklődéssel fogadtak és hamarjában be is vontak a közösségi programok sorába, ami az éjszakai érkezést követően másnap egy cserkész évnyitó formájában indult. Úgy tűnik, hasznos tagja lehetek az itteni közösségnek, és erősíteni tudom őket magyarságukban.