Halloween és Halottak napja Walesben

/ Balog Katalin /
balog.katalin képe
Az ősz utolsó hónapjának beköszöntével minden évben megemlékezhetünk azokról az emberekről, szeretteinkről, családtagjainkról, aki már nem lehetnek velünk. És tehetjük ezt attól függetlenül, hogy a világ mely pontján élünk.

A newport-i óvodában a gyerekek között többen hallgatták szinte tátott szájjal, hogy miért gyújtunk gyertyát egy különleges őszi napon a temetőben és mit is jelent a Halottak napja. Sokan közülük már itt születtek Walesben, vagy apró babaként költöztek ki, így nem volt sok lehetőségük emlékeket szerezni erről a szokásról és nincsenek itt rokonaik eltemetve, akinek sírját látogatva kapcsolatba kerülhetnének ezzel a hagyománnyal. A halloween-i ünnepkör az angol kultúra része, ezáltal inkább azzal találkoznak. A gyermekekkel együtt beszéltük meg, mi a különbség a két ünnep között, mitől ég egy gyertya, mire gondolnak az emberek, mikor egy szerettük sírjánál meggyújtják, milyen is a jól kifaragott halloween tök és miért is készítik azt ilyenkor.

  

A Hungarian Society of Wales szervezésében sor került az első magyar halloween-i összejövetelre október 29-én Walesben. Változatos feladatokkal, kézműveskedéssel, játékokkal készülve várták a szervezők a gyereksereget, akik izgalommal vetették bele magukat a játékba a nyereményekért. Közel 80 ember érkezett, akik közül többen a jelmez- vagy tökfaragó versenyre is beneveztek. Az estét egy zenés-táncos mulatsággal fejeztük be. Ittlétem alatt ez volt az első olyan rendezvény, ahol rengeteg itt élő magyar családdal megismerkedhettem és nagyszerű volt látni, mikor az este végén körben álltunk, egymás kezét fogva, hogy mennyire sokan is vagyunk, még ha ez csak egy része is volt az itt élő magyar identitású embereknek.

  

Halottak napján szerettem volna leróni én is a kegyeletem valamelyik helyi temetőben, ám nagyon gyorsan tudomásul kellett vennem, hogy ezen az estén nincs extra nyitva tartás, mint otthon, sőt a télre való tekintettel már kora délután bezárnak minden temetőt Cardiff környékén. Így idénre maradt az otthonról való emlékezés.