Gyermekprogramok az őszi szünetben Kingston upon Hullban

/ Petrás Éva /
petras.eva képe
Az idei őszi szünet szinte minden napján programok várták a gyerekeket Hullban.

Épphogy elkezdődött a pihenés, október 27-én, szombaton rendhagyó, interaktív történelemóra keretében emlékeztünk az 1956-os forradalomra és szabadságharcra. Archív képsorok megtekintése, és egy eseményeket átélt gyermek naplójának segítségével idéztük meg a történteket. A nemzeti ünnep, hős, hősiesség, forradalom fogalmakat is megvitattuk. Itt sajnos eddig nem volt hagyománya a megemlékezésnek, ezért ösztöndíjasként kiemelt figyelmet fordítok arra, hogy  nemzetünk történelmének fontos mozzanatait megismertessem a gyerekekkel. 

Hétfőtől, délelőttönként lázasan készültünk az Angliában nagy népszerűségnek örvendő Halloween partyra. Az ijesztő dekoráció előállítása mellett szó esett az ünnep eredetéről, valamint a magyarországi emléknapok, a Mindenszentek és  Halottak napja lényegéről is beszéltünk. Október 31-én, szerdán elérkezett a várva várt Halloween napja. Délután négy órától gyülekeztek a résztevevők a HANA (Humber All Nations Alliance) földszinti termében, mely a helyi magyarság közösségi tere. Az összejövetelt kicsik és nagyok egyaránt élvezték: volt kincskeresés, activity, pókfogócska, almahalászat, seprűtánc, almanyomda, repülő boszorkánykészítés, láthatatlan írás 'elővarázslása', és csillámtetoválás is. A jelmezben érkező gyerekeket oklevéllel jutalmaztuk.

A szünet végén kézművesfoglalkozás várta az érdeklődőket. Ezúttal gyurmát készítettünk. A figurák festésére kiszáradás után egy  másik foglalkozáson fog sor kerülni. A habszivacs matricák használatával is szép alkotások születtek. 

Igazán tartalmas hét van mögöttünk. A következő programunk is izgalmasnak ígérkezik, hiszen november 11-én megismerjük Szent Márton történetét és a hozzá kapcsolódó népszokásokat.