A garfieldi Bodnár Gábor Cserkészház decembere

Szent Miklós látogatása és angyalok sürgés-forgása a Bodnár Gábor Cserkészházban (Garfield)

/ Huszárné Thuróczy Piroska Outi /
huszarne.thuroczy.piroska képe
A garfieldi Bodnár Gábor Cserkészházat számos legenda övezi, mint magát a névadóját (még a magyarországi cserkészek között is). 1969 óta rengeteg cserkész mesélhetne azokról az élményekről, melyek ehhez házhoz köthetők. Decemberben pedig még inkább megélénkül az élet...
Óvodások a karácsonyfa körül a garfieldi Bodnár Gábor CserkészházbanAz óvodások betlehemes műsora a garfieldi Bodnár Gábor CserkészházbanSzent Miklós és a gyerekek a garfieldi Bodnár Gábor CserkészházbanMikulásvacsora a garfieldi Bodnár Gábor Cserkészházban

Ez a ház ad otthont a 6. Gábor Áron, és a 38. Rozgonyi Cicelle cserkészcsapatoknak. Évtizedek óta minden héten felhangzik itt a cserkészinduló, rohangáló kiscserkészek dobogásától és kiabálásától hangos az épület, cserkészek vonulnak el az őrsi sarkukba, hogy nyugalmat lelve belemerüljenek valami érdekes tevékenységbe. A cserkészház számos közösségi esemény központja; regös programok, kézműveskedés, tánc, nagy vacsorák és ebédek, és még számtalan további program zajlik rendszeresen itt.

Idén decemberben különösen sűrű élet zajlott a falak között.

December 3-án a cserkészcsapatok tartották szokásos Mikulás-ebédjüket a Cserkészházban. Az év során több támogatói ebédre és vacsorára is sor kerül, ezek fontos közösségi eseménynek számítanak a New Jersey-ben élő magyarok körében. Részt vesznek rajta a felnőtt cserkészek, a szülők, nagyszülők, barátok és egyéb támogatók is. Az ennivalót a szorgalmas édesanyák főzik, a termeket a cserkészek rendezik, díszítik, és ők a lelkes felszolgálók is.  A Mikulás-ebéd különleges az alkalmak sorában, mert erre maga Szent Miklós is évről évre ellátogat a neki segédkező angyalok és a krampusz társaságában. Szent Miklós egyesével néven szólítja a jelenlévő gyermekeket, és az angyalok szorgos kutatómunkájának köszönhetően el is tudja mondani, hogy az előtte álló gyermek mire lehet büszke, és miben kellene fejlődnie a jövőben. Szent Miklós látogatásának köszönhetően az egész alkalmat átlengi a legkisebbek örömteli várakozása, vidámsága, ami mesebeli világba repíti a cserkészház minden vendégét.

A garfieldi cserkészcsapatok december 15-én ünnepelték közösen a karácsonyt; a cserkészek szorgos Betlehemes-gyakorlása közepette csengőszó jelezte, hogy a lenti teremben meglepetés várja őket. A körben gyertyákkal feldíszített teremben egy gyönyörű karácsonyfa, és őrsi ajándékok várták a cserkészeket. A közös éneklés, Evangélium-olvasás, és a Kisjézus cserkészekhez írt levele után jó hangulatú együttlét vette kezdetét a karácsonyfa körül.

December 20-án pedig a cserkészházat hétköznap is élettel megtöltő óvodások ünnepelték szüleikkel, nagyszüleikkel együtt a karácsonyt. Egy kis kinti játékban az ovisok átélhették, milyen lehetett a Szent Család szálláskeresése, és a vendégeknek előadták Jézus születésének történetét. Az ünneplés egy jó hangulatú, délutánba nyúló, beszélgetős ebéd mellett folytatódott.

Magyarországon a cserkészek életterét cserkészotthonnak szokták hívni. Ezt az elnevezést itt nem szokás használni; pedig egészen jól kifejezhetné mindazt, amit ez a ház jelent. A Bodnár Gábor Cserkészház lassan ötven éve az itt élő magyar gyerekek és fiatalok egyik otthona, stabil pont, a magyar élet szíve, közösségi életük legfontosabb helyszíne. A ház ilyenkor decemberben igazi otthonná válik: beköltözik a mese, a krisztusi örömhír és az együttlét öröme a falak közé.