Freiburgi magyar nap és ökumenikus istentisztelet

Sikeres volt az idei Szent István-napi ünnepség

/ Ráksi Lajos /
raksi.lajos képe
Az idén 30 éves Freiburgi Magyarok Baráti Köre szervezésében 2018 szeptember 9-én tartottak magyar napot Umkirche-ben, Freiburg szomszédságában
úrvacsoraételemberekemberek

A freiburgi és környékbeli magyarok minden évben, pár héttel az államalapítás ünnepe után - rendszerint szeptember elején, mikor már mindenki visszatér a szabadságról – összegyűlnek és távol az anyaországtól is megemlékezést tartanak. Az idei ünnepen több mint 120 magyar tette tiszteletét.

A 12 órakor kezdődő program az egyesület elnöke, Furler Andrea ünnepi beszédével indult. Ezután került sor az ökumenikus istentiszteletre, melyen Ráksi Lajos református lelkész, KCSP-ösztöndíjas hirdette Isten igéjét a Mt7,24-27 alapján. Igehirdetésében kihangsúlyozta, hogy a keresztyén ember életében Jézus Krisztus életpéldája, tanítása, útmutatása kell legyen az alap. Ha ezt sikerül a mindennapokban megélni, akkor jöhet bármilyen vihar, próba vagy megpróbáltatás „életházunk” stabil marad. És ha egyéni életünkben ez valóság, akkor szűkebb vagy tágabb közösségeinkben is megalapozhatjuk nem csak a magunk, hanem az utánunk következő generációk életét is. Szent István is így tett. Rendeleteiből, tetteiből, intelmeiből sugárzik, hogy Istenbe vetett hite volt az az alap, ami aztán a keresztény Magyarország alapjává is válhatott. Így lehet nekünk több mint ezer esztendős államiságunk. Ezután úrvacsoraosztás következett.

Az ünnepi, istentiszteleti rész után kötetlen együttlétre került sor. Nem maradhattak el az ízletes magyar ételek és italok sem. Babgulyás és marhapörkölt nokedlivel, palacsinta, rétesek, szilvásgombóc szerepelt az étlapon. A pálinka és a magyar borok sem maradtak le az asztalról. Öt óra után a gyerekek számára külön foglalkozást tartottak a lelkes önkéntesek.

Azt, hogy milyen sikeres volt ez a nap mi sem mutatja jobban, mint az, hogy az utolsó vendég jóval este 7 óra után távozott. Igen felemelő azt megtapasztalni, hogy az Anyaországtól távol élő magyarok igenis keresik egymás társaságát, megemlékeznek történelmük nagyjairól és ápolják hagyományaikat.

Legközelebb októberben 13-án lesz magyar esemény Freiburgban: emléktáblaavatásra kerül majd sor, utána pedig a csíkszeredai Role zenekar koncertjét hallgathatják meg az érdeklődők.