Felvirágzóban a Csöbörcsök Táncegyüttes

Egyre nagyobb az érdeklődés a magyar néptáncok iránt Stuttgartban

/ Janák Réka /
janak.reka képe
Nagy lendülettel indult meg a közös munka a Csöbörcsök Táncegyüttesben, a járványügyi intézkedések megszűnése után új erőre kapott a közösség.
Táncpróba 1Táncpróba 2Táncpróba 3

Először kisebb létszámmal, de annál nagyobb lendülettel és elhivatottsággal folytak szeptember óta a próbák, mind az ifjúsági, mind a senior korosztályban. A szorgalmas munkát az is igazolta, hogy Németország egyik legnagyobb táncfesztiválján, az V. Magyar Néptáncfesztiválon, Stuttgartban nyolc fővel lépett színpadra az együttes, egy igencsak színvonalas produkcióval. Október óta heti rendszerességgel az együttes utánpótlásaként működő gyermekcsoportban is megkezdődött az oktatás.

A szeptemberben még csak 8-10 tagot számláló ifjúsági csoport mára már közel 20 taggal dolgozik hetente a táncpróbákon. A megnövekedett létszámra való tekintettel már nem csak heti egy, hanem heti két, esetenként heti három alkalommal is összeverbuválódik az együttes néhány órás közös tánc erejéig. Péntekenként kapnak teret az együttes női tánckarának próbái, melynek keretein belül az új táncanyagok tanulásán kívül a lányok technikai fejlesztése is zajlik. Az idei, hamarosan megrendezésre kerülő adventi műsor programjában a női tánckar egy külön előadással is készül, melynek szereplője lesz a gyermekcsoport is. Az utánpótlás csoport létszáma is folyamatosan bővül, egyre több az érdeklődő.  A foglalkozások sokszínűek, hiszen a táncok, népi játékok és népi énekek tanulása mellett, a gyermekekkel beszélgetünk az anyaországról, a magyar népi hagyományokról és hiedelmekről.

A lányok nagyon szorgalmasan és lelkesen dolgoznak hétről-hétre, hiszen egy teljesen új karikázó koreográfiával készülnek, melyet a Németországban megrendezésre kerülő Magyar Bálon láthat majd először a közönség.