Farsangi mulatság a Szóló Szőlő Chesteri Magyar Tanodában

/ Boldizsár Zsófia Ágnes /
boldizsar.zsofia.agnes képe
Hogy milyen különleges alkalommal gyűltünk össze a Szóló Szőlő Chesteri Tanoda gyerkőceivel? Minek az időszaka február közepe és vége? Igen, a kérdésekre nem más a válasz, mint a farsang!
Beszélgetés farsangi hagyományainkról a Szóló Szőlő Chesteri Magyar TanodábanKiszebaba siratás a Szóló Szőlő Chesteri Magyar TanodábanJoghurtevő versenyFarsangi mulatság a Szóló Szőlő Chesteri Magyar Tanodában

Február 15-én rendhagyó módon a három korosztály közös teremben találkozott, sőt, a legtöbb szülő is csatlakozott hozzánk egész napra. Farsangi nóták mellett kézműves foglalkozás várta a tanodásokat az első órában. Amikor már mindenki megérkezett, Kádárné Szász Hilda, a tanoda vezetője – aki ezen alkalommal boszorkányként várta a tanodásokat – maga köré gyűjtötte a kicsiket és kezdetét vette a farsangi hagyományok megismertetése, megismerése. Megkezdtük a tél búcsúztatását! Mindenki felírt valamit egy kis papírra, amit szeretne eltemetni: szomorúság, rossz gondolatok, rémálmok, betegség… Ezeket a kiszebaba kalapjába tűztük, majd jelképesen megsirattuk és eltemettük őt, a téllel és minden rosszal együtt. Ekkorra megjelent egy busó is (személyemben), hogy megismerkedhessenek a gyerekek a magyar hagyomány e fontos elemével is. A délelőtti programokat közös lakoma és farsangi fánk követte – utóbbit nagyon köszönjük Kollár Erikának, egy elhivatott tanodás anyukának.

Majd kezdetét vette a jelmezbemutató! Mindenki bemutathatta a többieknek csodálatos, egyedi gúnyáját. Hilda és a családja spontán előadta a Jancsi és Juliskát, ami még inkább fokozta az egyébként is vidám hangulatot. A játék sem maradhatott el: joghurtevő verseny, székfoglaló, fogócska zárta a tanodanapunkat. Fáradtan, de farsangi nótákat dúdolva, vidáman tértünk haza.