A 20 éves Kalejdoszkóp folyóiratot ünnepelték Torontóban

/ Csibi Balázs /
csibi.balazs képe
1998 óta egy mottó vezérli a Kalejdoszkóp szerkesztőit: "Nincs más haza, csak az anyanyelv". Tökéletes ars poeticája ez a kétnyelvű folyóiratnak, amelyet idén szeptember 15-én köszöntöttek színvonalas műsorral a Reneszánsz nap programsorozatában a torontói Szent Erzsébet Templomban.
Kalejdoszkóp ünnepségA Kodály Táncegyüttes fellépéseA Megavers a diaszpórában verseny győzteseCsadi Zoltán, előadóművész

Nagysikerű irodalmi gálaműsort szerveztek Torontóban megünnepelve a Szervátiusz-díjas Kalejdoszkóp folyóirat kétévtizedes fennállását. A műsor sokszínű összeállításáról Varga Gabriella újságíró gondoskodott. A résztvevőket Forrai Tamás atya és Balla Sándor, a Kanadai Magyar Kulturális Tanács elnökhelyettese köszöntötte. 

A műsor folyamán, az előadások között Dancs Rózsa írónő, a Kalejdoszkóp folyóirat alapítója, főszerkesztője mesélt a kiadvány indulásáról, illetve a Kalejdoszkóp mérföldköveiről. Az írónő elmondta, a Kalejdoszkóp próbálja megismertetni az óhazában is a kanadai-magyar kortárs költők műveit. A kétnyelvű irodalmi folyóirat hiánypótló periodika a kortárs irodalom tematikáját tekintve. 

A beszélgetést színes műsorszámok ölelték át, itt került sor a Megavers a diaszpórában verseny díjátadására is. A versenyt a 6 éves torontói Buda-Gödri Olívia nyerte meg, aki a meglepetések átvétele után elszavalta a nyertes költeményt. A díjazottakat Szenthe Anna tüntette ki, köszöntőbeszédében elmondta: a nagy sikerre való tekintettel jövőre is folytatódik a versmondó verseny a diaszpórában!

Versmondásban egy fellépő művész is jeleskedett, Csadi Zoltán színész olyan verseket szavalt, melyek a Kalejdoszkóp hasábjain jelentek meg. Csadi Zoltán nemcsak szavalt, énekelt is, amit a közönség vastapssal jutalmazott. Az irodalmi műsorban közreműködött a Gaudium régizenei együttes, akik reneszánsz hangulatú dalokat adtak elő - szintén nagy sikerrel. A Magyarországról érkezett vendégművészek mellett helyi, torontói-magyar előadók is tiszteletüket tették: Budai Izabella fuvolaművész mexikói társával, Alheli Pimientával adott ízelítőt a fúvós hangszerek szerelmeseinek. A Kodály Néptáncegyüttes a Helikon Társaság táncosaival kiegészülve szintén színvonalas produkciót adott elő. 

A műsor során számos méltatás és meglepetés volt. Többek között egy titokban készült filmet is vetítettek, amelyben Sajgó Szabolcs, Szász István Tas és Czoborczy Bence méltatja a lapot. A Kalejdoszkóp ösztöndíjasaként én is köszöntöttem a jubiláló lap főszerkesztőjét:

"Fontosnak érzem, hogy a digitális korszakban, a McLuhan-galaxis legfényesebb időszakában, a tömegkultúra minden korábbinál nagyobb térnyerése idején dolgozhatok egy olyan folyóirat megjelenésén, amely a kanadai-magyar irodalmi magaskultúrát hivatott reprezentálni. A nyomtatásban megjelenő Kalejdoszkóp élteti a Gutenberg-galaxist, a lap online megjelenése pedig - amellyel 2017 óta én is foglalkozom - a Mcluhan-galaxis részesévé is teszi a lapot. Ezeknél a kommunikációs értelemben vett galaxisoknál azonban még fontosabb az a kulturális misszió, amit minden egyes lap közvetít: a magyar kultúra egén fénylik a Kalejdoszkóp állócsillaga. Szakmai pályafutásom mérföldkövének tekintem a folyóiratnál munkával töltött időt. " (részlet)

(A fotókat Kralovánszky Balázs készítette)