Északi-sarki expedíció a hamiltoni cserkészekkel

/ Nagy Dóra /
nagy.dora képe
2018. január 3-5. között rendezték meg a hamiltoni magyar közösség nagycserkészeinek téli táborát, melynek helyszíne a szép természeti adottságokkal rendelkező Camp Seedrioru volt, Centre Wellington területén.
kapitanyok_es_matrozok_jateka.jpgbannock-sutes_0.jpgkotelhuzas.jpga_legenyseg.jpg

A tábor témájának alapja egy valós esemény volt. 1872-ben az Osztrák-Magyar Monarchia északi-sarki expedíciót indított, melynek eredménye a Ferenc József-föld felfedezése volt. Az expedíció sok kalandot és váratlan fordulatokat eredményezett, melyet kitűnően felhasználtak a szervezők cserkészprogramok kialakítására.

A tábor első napján felkészítettük a matrózokat a nagy útra. Megtanulták, mire kell a sarkvidéki hidegben odafigyelni, hogyan ismerik fel az ott élő állatok nyomait, fejkendőt készítettek maguknak. A legénység krónikásaként népdalokat tanítottam a matrózoknak, valamint egy közös táncházban mulattunk még egyet a nagy út előtt.

Másnap riadóra keltünk, miszerint jégtáblába ütköztünk. Kötélhúzással mentettük meg csomagjainkat, majd iránytűpályával, kenyérsütéssel, társasjátékokkal és népi játékokkal múlattuk az időt, míg nem felfedeztük a Ferenc József-földet. Küldetésünk végéhez érve egy tábortűz keretében játszottuk el kalandos utunkat.

Az utolsó napon még kiélveztük a környezet adta lehetőségeket, így szánkóztunk, számháborúztunk.

Nagyon örülök, hogy segédkeztem a hamiltoni cserkészcsapat téli táborában, mivel szimpatikus volt a szervezés és hasznos, élménydús tapasztalatokkal, ismeretekkel gazdagodtam a tábor matrózaival együtt.