Első Memory Project tréning KCSP-ösztöndíjasoknak Torontóban

/ Horváth Balázs /
balazs.horvath képe
Az 1945 és 1956 eseményeit megélt alanyokkal foglalkozó interjúsorozat készítői nyolc KCSP-ösztöndíjas számára tartottak felkészítő tanfolyamot a kanadai katolikus templomban, hogy a kezdeményezés keretében maradandó emléket állítsanak az utókornak.
KCSP X MP Training TorontoKCSP X MP Training TorontoKCSP X MP Training TorontoKCSP X MP Training Toronto

Szeptember utolsó hétvégéjén, egy őszies szombaton tartotta Pigniczky Réka rendező és Andrea Lauer Rice író, azaz a Memory Project – Hungarian American Visual History Archive készítői párosa első és önálló tréningjét, amelyen a Kőrösi Csoma Sándor program 2018/19-es ösztöndíjasai vehettek részt a Nemzetpolitikai Államtitkárság ajánlásának jóvoltából, hogy az eddigi 125 videóinterjúból álló vizuális archívum bővítését segítsék, melyben szerepet vállalva újabb helyszínekkel egy magasabb szintre emelhetik a kezdeményezést. A felkészítőnek a kanadai Torontóban található St. Elizabeth R. C. Church adott otthont.

Az egynapos tréningen résztvevők az interjúkészítéssel járó módszertant, feladatokat, azok technikai kivitelezését, videó vágással járó utómunkálatokat sajátíthatták el és próbálhatták a gyakorlatban, felkészülve a speciális kihívásokat jelentő helyzetekre. A Kőrösi Csoma Sándor program képviseletében a tréningen részt vett Bankó Anna (Montreál, Kanada), Bence Kata (Venice, Sarasota, USA), Eszes Judit Emília (New York, USA), Ivicsics Vikor (New York, USA), Illés Bertold (Torontó, Kanada), Csibi Balázs (Torntó, Kanada), Kunfalvi Lili mentor (New York, USA), valamint a cikk szerzője, Horváth Balázs (San Francisco, USA). Az ösztöndíjasok a következő hónapokban számos olyan 1945-öt, illetve 1956-ot átélt politikai és háborús menekülteket keresnek fel, akik a XX. század zivataros évtizedeiben kénytelenek voltak elhagyni hazájukat a túlélés érdekében.

2018 májusában a California European Cultural Initiative (CECI) keretében működő Memory Project késztői Budapesten vehették át a Magyaroszág Barátja-díjat, amelyet a Magyarország Barátai Alapítvány évente ad át olyan személyeknek, akik évről-évre hozzájárulnak Magyarország pozitívabb nemzetközi megítéléséhez. Pigniczky Réka és Andrea Lauer Rice nem titkolt jövőbeli célja, hogy globális szintre emeljék az archívum gyűjteményt, 2019-től Dél-Amerikát és Ausztráliát is bevonva, maradandó emléket állítva az utókornak. A páros korábbi interjúi elérhetőek a weboldalukon.

A felkészítő létrejöttéért külön köszönet illeti Forrai Tamás atyát, aki a helyszínt biztosította a Memory Project számára, a Nemzetpolitikai Államtitkárságot, a Bethlen Gábor alapot, továbbá a Magyar Foundationt.