Első Erdély nap Spanyolországban

/ Barabás Tamás /
barabas.tamas képe
Idén első alkalommal a madridi Madách Egyesület megrendezte Erdély Napját, melyben szó esett Kallós Zoltánról, a Kallós Alapítványról, és Mátyás királyról is.
Gyerekekétel italgyerekek jelmezbenLH

Ösztöndíjasként és székely magyarként kiérkezésem óta kötelességemnek tekintettem, hogy Erdély hagyományait, kultúráját, és családi programjait bemutassam az itt élő magyaroknak, és így egy kicsit közelebb hozzam egymáshoz a diaszpórát és a szórvány magyarságot. Mentorom kezdetektől támogatta ezt az ötletemet, és a madridi magyar nagykövetség is segített a megfelelő helyszín biztosításában, így már csak a tartalmat kellett hozzátenni az ötlethez.

Május 26-án este 18:00 órakor a Mataderon vette kezdetét az esemény egy rövid kiselőadással Kallós Zoltánról, és az általa alapított alapítvány munkájáról. Zoli bácsi munkája mellett szó esett a válaszúti tánctáborokról is, amely után többen érdeklődtek. A félórás előadás után a Lyceum Hungaricum és a JátékVár gyermekei egy Mátyás király színdarabot adtak elő. A színdarab amelyet Sterlik Nikolett és Tábiné Vass Tímea rakott össze nagy sikert aratott, így a későbbiekben a Pobletben, a spanyolországi összmagyar találkozón még egyszer előadják. Az esemény zárásaként a Tábi család által elkészített és beszerzett erdélyi finomságokból falatozhattak a résztvevők, úgy mint padlizsánkrém, krumplis fasírtgolyók, káposztás pogácsa, füstölt sajtok, Csíki sör és pálinka. Úgy gondolom ez a családi hangulatú rendezvény elérte célját, és az itteni magyarok bővebb ismereteket szereztek Erdélyről, az ottani emberek kultúrájáról és gasztronómiájáról.