Előnyt kovácsolni a karanténból – magyaroktatás Chilében

/ Császár Ilma Dóra /
csaszar.ilma.dora képe
A sok évvel ezelőtt még csak ritkaságszámba menő online oktatás mára már a legtöbb ember számára teljesen természetes. A COVID-nak „köszönhetően” én is megtapasztalhattam ennek a számomra új módszernek az előnyeit.

Korábban, még aktív angoltanár koromban többször felmerült a kósza ötlet, hogy interneten keresztül tartsuk a magánórákat. Végül valahogy mindenki idegenkedett a helyzettől, nem nagyon tudtuk elképzelni, hogy ez a személytelennek tűnő módszer jól működhet. Most mégis be kellett látnom, hogy számos előnye van az így megtartott óráknak. Chilében kapcsolódhattam be a magyar nyelv oktatásába.

Chile, a többi dél-amerikai országhoz képest viszonylag kis számú magyar közösséggel rendelkezik, a helyi közösség nem tudta megoldani a rendszeres oktatást helyben, holott nagy az igény a magyar nyelv tanulására, ezért havi rendszerességgel Benedek Zsuzsanna magyartanár jár át Santiagóba Buenos Airesből órákat tartani: teljesen kezdő szinttől a haladóig vannak csoportjai. Az így kialakult rendszer évek óta jól működik, a Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasai esetenként, igény szerint segítik Zsuzsi munkáját.

A vírus megjelenése és a karantén okán Chilében is az internetre tevődött át az oktatás. Viszonylag rövid idő alatt meghirdetésre kerültek az online, zoom-on tartandó órák és kiderült, hogy az igény a magyar nyelv elsajátítására, elmélyítésére sokkal nagyobb, mint azt eddig gondolni lehetett. Immár 3 csoportban folynak teljesen kezdő órák, összesen 90 diákkal és további csoportok létszáma is jelentősen megugrott. Ilyen módon, már nem csak a Santiagóban élő lelkes tanulni vágyók juthatnak el az órákra, hanem az ország minden szegletéből be tudtak kapcsolódni a diákok.

A szokásos órák mellett, lehetőséget kapnak a tanulók gyakorló foglalkozásokon való részvételre, melyeket én tartok nekik szintenként, heti több alkalommal. A nagy létszámú órák mellett erre óriási szükség van, mert az itt kialakuló kisebb csoportokban könnyebb egy-egy felmerülő problémát megbeszélni, illetve a szóbeli gyakorlás is hatékonyabb. A haladó csoportban pedig lehetőségünk nyílik kötetlenebb beszélgetésekre is és jut idő arra, hogy közelebbről is megismerkedhessenek a magyar irodalommal, kultúrával. A közel anyanyelvi szinten beszélőknek Reggeli Kávézás címen indítottunk csoportot a nyelv gyakorlására. Nem utolsó sorban, a kisebb csoportban alkalmuk van a diákoknak egymást jobban megismerni, bátrabban megnyilvánulni magyarul és hosszú távon talán ez is hozzájárulhat a chilei magyar közösség formálódásához.

Bár kényszer szülte ezt az új helyzetet, nem vitathatók a pozitív hatásai, remélhetőleg az online tanulás a mindennapok része marad a vihar elülte után is Chilében.