Elkezdődött a "Pünkösdi Rózsa" foglalkozás Jönköpingben - "Szívem a magyarságért dobog!"

/ Ferencz Orsolya /
ferencz.orsolya képe
2016. szeptember 8-án délután elkezdődött az első "Pünkösdi Rózsa" interaktív foglalkozás a svédországi magyar gyermekek számára. Bár a kezdeti létszám csekély volt, a lelkesedés és a jókedv nem hiányzott. Dalos tarisznyámba sok dal belefért, így megelevenedhetett kis Vuk, a híres róka, Ákom Bákom, aki végül visszaadta nagy kabátom, és nem maradhatott el a híres Mákos Rétes sem.
Pünkösdi Rózsa foglalkozás JönköpingbenPünkösdi Rózsa foglalkozás JönköpingbenJönköping zenés foglalkozás Ferencz OrsolyaPünkösdi Rózsa foglalkozás Jönköpingben

Az első foglalkozásomon egyelőre az érdeklődés csekély volt, viszont a gyerekek nagy érdeklődéssel hallgatták a mesedalokat és népdalcsokromat. A jövőben ezeket a dalokat megtanuljuk tánccal és kis koreográfiával egybe kötve. A foglalkozás után Tompa Orsolyát, a Klub Hungária Egyesület elnökét -aki anyukaként érkezett- kérdeztem az itteni magyar közösségről és arról, hogyan került Svédországa. 

Orsolya 7 éves kora óta él Svédországban. Már az általános iskolát Svédországban kezdte. Édesanyja 4 lánnyal érkezett 1988-ban Erdélyből. Nem volt könnyű a Haza elhagyása a család számára, de mindig tudták az irányt, bárhová is sodorja őket az élet. "Kevesen vagyunk idegenben, senki sem a hazájában van, de szívem mindig a magyarságért dobod!"  - vallja Orsolya. Számára a legfontosabb lenne itt Jönköpingben az összetartás, a rendezvényeken való jelenlét, és hogy ápoljuk magyarságunkat. Amióta megjelentek az olcsó repülőjáratok, nehezebb megélni a magyar közösségi életet. Sokan hazaugranak, akár egy hétvégére is, baráti összejövetelekre, színházi élményre. Ma már nincsenek távolságok, úgy mint régen. Sokan nem keresik itt a magyar közösséget, magyarországi barátikkal tartják a kapcsolatot. "Szeretnénk őket is bevonni rendezvényeinkre, rájuk is számítanánk. Szükségünk van minden magyarra!"

Gyermekei vegyes házasságból születtek, így ő is küzd azért, hogy a gyermekek megtartsák magyarságukat, elsajátítsák a magyar anyanyelvet, megismerjék a kultúránkat, őseink tudását. Mindenkinek vannak rokonai Magyarországon, Erdélyben, rendszeresen hazajárnak látogatóba. Fontos a nagyszülővel való beszélgetés, a magyar barátok.

A "Pünkösi Rózsa" foglalkozás elkezdődött, mellyel mozgósítani szeretnénk a gyerekes családokat, szülőket.