Disznótoros bál Hannoverben

/ Deli Csanád /
deli.csanad képe
Február első hétvégéjén, pénteken és szombaton tartotta a már hagyományosnak mondható disznótoros magyar bálját a Hannoveri Magyar Egyesület. Az eseményre a Hannover mellett lévő Harsum településen került sor a egy magyar házaspár vendéglőjében, a Kuckuck-ban. A hagyományos disznótoros ételek mellett a talpalávalót az Andi és a Partyzánok nevű formáció adta.
Disznótoros bál, HannoverDisznótoros bál, HannoverDisznótoros bál, HannoverDisznótoros bál, Hannover

Nöllenburg Gabriella, az egyesület elnöke kérdésünkre elmondta, hogy az első összejövetel 1979-ben volt, ebből következik, hogy az idei már a 39. az egyesület történetében. A közösségi esemény csupán később kapta meg a disznótoros jelzőt, kezdetben egyszerű találkozási lehetőség volt 25-30 fő részére, amin rendszeresen igazi délvidéki ízek jelentek meg. A magyar összejöveteleken egyre többen és többen lettek, délvidéki hentesmesterek is ellátogattak ide, később már zenészeket is hívtak. Így nőtte magát ‘bállá’ a több évtizedes esemény.

Az idei bál különlegessége a helyszínben is rejlik, hiszen idén először rendezték ezen a helyen bált. Idén lehetőség volt két időpont között választani: lehetett jönni a 2-i, pénteki vagy a 3-i, szombati. estére

Személyesen a másodikai ünnepségen vettem részt. Kapunyitás hat órakor volt, üdvözlőitalt kapott minden kedves betérő. A büfét ünnepélyes keretek között Gabriella nyitotta meg. Hét órától voltak a finomabbnál finomabb házi fogások: hurka, kolbász, töltöttkáposzta, fasirt, köretnek hagymás törtkrumpli, zöldségek, saláták sokasága, eközben tombolajegyet lehetett vásárolni. A háttérben szép instrumentális zene szólt. Gyögy Levente operaénekes a Bánk Bánból ismert Bordallal hozta meg az étvágyunkat, őt File Zsolt kísérte. A tombolahúzás során finom otthoni ízeket és vásárlási utalványokat nyertek a szerencsésebbek. Éjféltől gulyásleves és desszertek, s közben tánc hajnalig ismert slágerekkel.

A fergeteges hangulat mindenkit arra buzdít hogy jövőre is részt vegyen ezen a szép ünnepélyen.

 

A kérdéseket köszönöm Nöllenburg Gabinak, aki megválaszolta, és Csöngedi Nikolett ösztöndíjastársamnak, aki pedig feltette azokat.
Fotók: Deli Csanád, Zámbó Béla