Egy kis csoda: Newportban hetente tárja ki kapuját a Magyar Tanoda

Az óvoda

/ Kecskés Márta /
kecskes.marta képe
Newport egy átlagos walesi városka, nagy a nyüzsgés, gyönyörű parkjai vannak, iskolái, óvodái sőt egyeteme is van, nevezetességek mint mindenhol a világban. Ugyanakkor Newportban van egy számomra nagyon kedves hely. A sétálóutca közelében a város szívében egy épület 2. emeletén egy csupa szívvel megálmodott és fenntartott hely. Egy tanoda, egy MAGYAR TANODA.
Festőművészek is korán kezdtékMondókázni csuda jóAmikor a mese életre kelMagyar táncok, körjátékok

Ebben a Tanodában pedig egy összetartó magyar közösség és lelkes vezetőjük Deli-Fóris Mária hétről hétre találkozik. A picikkel Ringatós Dalodában, a picit nagyobakkal mini ovis csoportban és külön ovis csoportba járnak a 3-6 évesek. Bekukkanthatunk ezen túl az iskolába is ahol írni, olvasni tanulnak az iskolás korosztályba tartozó gyermekek.

Megérkezésemkor, már másnap az oviban voltam.

Amikor belépsz az épületbe, egy átlagos szürke épület benyomását kelti, el sem árulja, milyen gyönyörű helyre  fogsz jutni a végén. Kanyargós lépcső, hosszú folyosó és a végén egy ajtó, ahol kinyílik a csoda.

Ízlésesen kialakított, gyermekeknek készült pici szoba, szülők felajánlásából sok-sok játékkal, eszközzel ellátva. Óvónénink kézzel készített játékaival. Itt a memória játék is kupakokból készül, amit a gyermekek hetekig gyűjtenek. Újabb és újabb ötletek minden héten.

Amikor megérkeztem egy csoport volt, picik nagyok együtt. Majd napról napra, hétről hétre egyre többen csatlakoztak, így szeptember végétől már két csoportban tanulnak a gyermekek. A kiscsoportba három éves korig járhatnak. Ebben a csoportban még inkább csak felkészítés folyik az óvodára, még együtt a szülőkkel mondókáznak, dalolnak, együtt játszanak a nekik készített készségfejlesztő játékokkal, de kihagyhatatlan a kézműves foglalkozás, a nagymozgás és minden alkalommal előkerül egy mese is, amit meghitten hallgatnak a mesekuckóban. Sikertörténet, azt hiszem, mert  a pár gyerekből akik az elején csatlakoztak, ma már 12 rendszeresen járó pici szívja magába a magyar nyelv szépségeit hétről hétre.

Ha valaki csatlakozik a nagycsoportba, azonnal érzi, hogy egy összeszokott, nagyon lelkes gyermekcsapat találkozójára csöppent be. Hat éves korig járnak ide, és a nagyobbak mindig segítik a piciket. Az ide járó gyermekekkel már a magyar hagyományokat szorosan beépítve alakulnak a foglalkozások. Ünnepekre készülnek, témaköröket dolgoznak fel, a magyar óvodákhoz hasonlóan. A gyerekek mindig a témakörhöz kapcsolódóan kapnak játékokat, amik közül választhatnak. Ezt követi a közös alkotás, hiszen nagyon fontosnak tartják azt, hogy ragasztással, festéssel, kifejezzék gondolataikat, és ők egyre ügyesebben használják az eszközöket. Az éneklés messze hallatszik, sosem hiányozhatnak a magyar dalok, mondókák, versek, melyek kiegészülnek a magyar körjátékokkal, tánccal, nagymozgással. Zárás itt is a csodálatos magyar mesevilág, melynek szerves részét a gyerekek alkotják. Ebbe a csoportba is 12 gyermek jár minden héten, és számuk egyre csak nő.

A hír terjed, a családok csatlakoznak és aki egyszer eljön, az azután rendszeresen jár. Ez egy csodálatos kis mesevilág.Jó velük lenni hétről hétre, ha erre jártok gyertek el és győződjetek meg erről ti is.