Csöbörcsök Táncegyüttes - V. Fekete-Erdei Tánchétvége

Éves nagy találkozás

/ Székely Edina Emőke /
szekely.edina.emoke képe
A Csöbörcsök Táncegyüttes közössége minden év első trimeszterében egy közös és szeretetteljes táborral indítja az évet, hogy a közösség erejéből és az együtt eltöltött minőségi és kellemes percekből táplálkozva az év további részében lépéseket tudjon megtenni a színvonalasabb előadások, koreográfiák és érdemi célok elérésében.
Titisee-Neustadt, Titisee tó Szépen szól a szentiványi nagy harang...Bemutató és archív filmek megtekintése, elemzéseKemény József és felesége Ibolya - a Csöbörcsök Táncegyüttes művészeti vezetői

Idén az V. évfordulójához ért fekete-erdei tábor egyben bizonyítékként is szolgált a sok befektetett áldozatos munkára, energiára, időre, ami ezen táborok létrejöttét szolgálta. E tábor helyet adott a Csöbörcsök Táncegyüttes több generációjának. A generációk látványa örömteli volt mindannyiunk számára, akik ott voltunk. Több mint 50 személy vett részt ezen a három minőségi és örömökben gazdag napon.

Pénteken este hat órától nyitotta ki kapuit a tábor az oda érkező közösségi tagok számára. Az izgatottság, a hétköznapokból való kiszakadás hangulata terített be mindent. Hangosan kacagó és egymásnak örvendő szobatársak szállásfoglalása követte a megérkezést. Az est főszereplője az Erdélyből származó és fellelhető kincses tájegységünk s annak központja: Vajdaszentivány volt. Az idei táborban megtiszteltetésként éltük meg párommal, Márton Csaba ösztöndíjas társammal, hogy oktatói, bemutatói és segítői szerepköröket tölthettünk be.

A három nap lehetőséget nyújtott, hogy Vajdaszentivány  több táncrendjét megismertethessük, mint például: a sebesfordulót, a korcsost, a csárdást és a verbunkot. Munkát, energiát, több pólócserét nem sajnálva, kicsiktől-nagyokig mindenki legjobb tudása és ambíciója szerint igyekezett elsajátítani a táncrendek lépéseit, figuráit és stílusát. Ezt a tanulást mindvégig segítette az élő muzsika. Ezúton is szeretnénk megköszönni Czaier Péternek, Horváth Bélának és Szilágyi Mártonnak a fáradhatatlan muzsikaszót és a jó hangulatot.

Énektanulás, archív táncfilmek megtekintése, valamint a vajdaszentiványi táj bemutatása révén a közösség tagjai betekintést nyerhettek a régi idők szokásaiba, mindennapi életébe, ünnepeibe. A vajdaszentiványi népviselet eredetéről, polgáriasodásáról, Maros megye (Erdély, Románia) szokásairól, fenn maradt népi kulturális hagyományairól, nagyszerű táncosairól és muzsikusairól is szó esett. Hála érzete töltött el újra a bemutató alatt, látva a sok tudásra éhes kíváncsi tekintetet magunk előtt.

A tábor családias hangulata mindvégig érezhető volt úgy a közös étkezéseknél, mint az esti táncházakon, baráti beszélgetéseken, együttes dalolásokon. A tábor minden pillanata maradandó emlék és kiváló tapasztalat mindannyiunknak. „Tarisznyánkat” sikerült újra megtöltenünk szeretettel, mosolyokkal és emberi jósággal, nagysággal.

A tábor végezetével a közösség néhány tagja ellátogatott a közelben található Titisee-Neustadt településre, ahol a Titisee-tó gyönyörű panorámája előtt vettek búcsút egymástól.

A Csöbörcsök Táncegyüttes vezetői, Kemény József és felesége, Ibolya, hitükkel, erejükkel és a csoport iránti elkötelezettségükkel, az elmúlt évekhez hasonlóan idén is nagyszerű házigazdái voltak a tábornak.

Adja az Úr Isten, hogy még sok közös ehhez hasonló pillanatot tudjunk megélni együtt a közösség minden tagjával és a tábor soha meg ne szűnjön évről évre újraszerveződni.

Együtt lenni mindig jó!