Családi hétvége a svédországi SOMIT szervezésében Hällebergán - „A SOMIT-ban egy család vagyunk!”

/ Ferencz Orsolya /
ferencz.orsolya képe
2016. szeptember 9-11. között a Svédországi Magyar Ifjak Társasága (SOMIT) családi hétvégét tartott a kisgyerekes családoknak Hälleberga-ban. A programon közel 70 fő vett részt, szülők, gyerekek egyaránt. Ragyogó napsütéses idő társult a hétvégéhez, ami kedvezett a szabadtéri programoknak, vetélkedőnek, sportnak, zenés foglalkozásnak.
Családi hétvége HallebergaFerencz Orsolya ösztöndíjasCsaládi hétvége HallebergaÖrsi Klára, SOMIT szervező

A Svédországi Magyar Ifjak Társasága 1994-ben alakult. A SMOSZ vezetősége szükségesnek látta egy olyan fórum megteremtését, ahol az ifjúság számára lehetőség nyílik találkozókra, ahol az otthonról hozott magyar kultúrát tovább éltethetik, megtarthatják. E törekvés végül 1994 májusában, Tompa Anna és Bihari Szabolcs kezdeményezésére válhatott valóra. Az alapító közgyűlést Kovásznay Ádám vezette le.

A SOMIT évente 4 rendezvényt szervezett a svédországi magyarok számára, minden évszakban. A SOMIT tagok idővel felnőttek, családot alapítottak, gyermekek születtek és kialakult az igény a családi hétvégék megszervezésére is, mely kimondottan a gyerekes foglalkozásokra, programokra koncentrálódik. Így évente 5 rendezvényre bővült az éves program. Az idei családi hétvégét harmadszor tartották meg a kisgyerekes családok számára.  A SOMIT alapcéljai közé tartozott az ifjúság összetartása, azonban ma már minden korosztály jelen van rendezvényeiken. "Most már egy nagy család vagyunk." - mondja, Bitay Zsolt, az egyesület titkára.

A tavaszi és őszi rendezvényük kötöttebb programokkal várja a résztvevőket, vetélkedőkkel, programokkal és meghívott előadókkal. A nyári és téli összejövetelük kötetlenebb. Nyáron sátortáborozás, egy közösségi hellyel. Itt helyet kap a horgászás, kenuzás, tábortűz, ki-ki maga kedve szerint. Télen, általában farsang környékén jelmez bállal, tánccal ünnepelnek.

A családi hétvége színes programokkal telt. Délelőtt jávorszarvasokat nézhettünk egy parkban, akik hozzá vannak szokva az ember jelenlétéhez. Várták jöttünket, és finom zöld falatokkal kényeztettük őket. Nemcsak a gyerekek számára volt élmény, hanem mi, felnőttek is nagyon élveztük a túrát. 

Délután, Örsi Klára, a SOMIT programszervezője vetélkedővel hozta össze a csapatot. Öt csapat alakult ki, mindenki nevet választott magának. Sok nevetéssel, játékkal telt a délután. Jelen voltak a magyar mesék, faragtunk rímeket. Délelőtt és este zajlott a pingpong verseny, sportvetélkedők Kovács Gábor ösztöndíjas segítségével. Én dalra fakasztottam a gyerekeket, felnőtteket, mesedalokkal és operettekkel, a tánc is jelen volt. Este mesesarkot tartottam, ahol Benedek Elek Szép Cerceruskáját hallhatták a gyerekek. Ezután papírra vetettük a mesefiguráinkat.

Másnap délelőtt szintén napsütéses nap várt bennünket, sokat voltunk a szabadban. Közös nagy beszélgetések, nevetések, ami igazán összehozza a magyarokat. Különböző életutakkal, történetekkel találkozhat itt az ember és az a csodálatos, hogy mindannyian együtt vagyunk, hiszen a magyarságtudatunk összehoz bennünket. 

A hétvégi program egyik szervezőjével, aki egyben vezetőségi tag is, Hartmann Barbara gondolataival zárom beszámolómat: "Tartozom egy svédországi magyar közösséghez, ami nekem fontos. Egyedül vagyok, és mégsem vagyok egyedül. Egy család vagyunk!"