Cardiffi gyermekfoglalkozások a farsangi készülődés jegyében

/ Cservák Mária /
cservak.maria képe
Kezdetét vette a farsangi időszak, melyhez számtalan különleges magyar néphagyomány kötődik. Hogy mik is ezek a népszokások, annak február 8-án a Cardiffi Magyar Gyermekfoglalkozásokon jártunk utána.
busómaszknagy munkábancsapatjátéktársasoztunk is

A farsangra való készülődés a cardiffi közösségben február 8-án kezdődött a néphagyományok jegyében. A babákat a szokásos babasarok és daloló, az ovis korosztályt farsangi mondókázás, körjátékok és farsangi álarckészítés, a nagyokat pedig farsangi népszokások bemutatása, farsangi kvíz, busómaszk készítés, majd közös játék várta a foglalkozáson.

A nagyokat megismertettem a farsang, mint olyan fogalmával, a farsangi időszak lényegével, és beszéltem nekik többek között a kiszézés, a villőzés és a busójárás magyar népszokásokról is, ez utóbbiakat kép és videó formában is bemutattam nekik. Ezt követően megbeszéltük a böjt és a böjti időszak fontosabb fogalmait, majd a tanult ismeretekből egy kvízt állítottam össze, melyet a szülőkkel közösen, csapatban lehetett megoldani. A munka koordinálását segítette Halasi Edvard segítőnk, illetve néhány szülő is. Sok új ismeretre tettek így szert a gyerekek, de persze leginkább azt várták, hogy ők maguk készíthessék el a saját busó álarcukat. El is kezdődött a maszk-készítés, mialatt a kicsik csoportja Melinda Allen és Zsoldos Magdolna vezetésével farsangi színes álarcokat készített a közelgő álarcosbálunkra.  A nagyok igazán kreatív álarcokat készítettek, hiszen a jelszó ez volt: legyen minél félelmetesebb, hogy a farsangi mulatságon sikerrel járjunk a télűzésen. A szorgos álarckészítés befejeztével kezdődhetett a játék Székelyhidi Andrea segítő vezetésével, aki csapatjátékokat játszott a gyerekekkel.

A foglalkozások végén még egy társasjáték klubot is rendeztünk, ebben az évben első alkalommal. A közösségi kasszából vásárolt játékokon kívül több szülő is elhozta gyermekei kedvenc társasjátékát, hogy a gyerekek közösen kipróbálhassák azokat. Vidám, farsangra készülő hangulatban, és a közös játék örömében telt a délután, illetve lázas tervezéssel arról, ki minek fog majd öltözni a farsangi álarcosbálon.