Bristoli kezdet...

/ Szabó Andrea /
szabo.andrea képe
2019. szeptembertől kezdtem meg kilenc hónapos „szolgálatomat” Bristolban, mint Kőrösi Csoma Sándor Ösztöndíjas.
Kézműves foglalkozásRendhagyó irodalom óraTáncházZsibongó

2019. szeptembertől kezdtem meg kilenchónapos „szolgálatomat” Bristolban, mint Kőrösi Csoma Sándor Ösztöndíjas.

Bristol egy nagy város Anglia délnyugati részén, Londontól 185 km-re nyugatra, Bath, Gloucester és Newport között. Lakossága 400 000 fő, elővárosokkal együtt 550 000; Anglia hatodik, az Egyesült Királyság kilencedik legnagyobb városa; Nyugat-Anglia legnépesebb városa. 1373-tól város és a Bristoli csatorna mentén rövid tengerpartja is van.

Fogadószervezetem a Bristoli Magyar Tanoda („Tűzmadár Tanoda”), melynek Gajdácsi Glória mentorom a vezetője. A tanoda 2019. szeptemberétől új életre kelt, mégpedig vezetőváltással, új csapattal és koncepcióval. Ez azt takarja, hogy a korábbi délelőtti tanodai foglalkozásokon kívül cél lett délutáni szabadidős és kulturális programok szervezése Bristol és környékén élő magyar közösségeknek.

Kiérkezésem után, nagy energiával bele is vetettem magam a tanoda életébe és már készültünk az új csapattal a nyílt bemutatkozónapunkra. Felosztottuk egymás között, hogy kinek mi a feladata, ki miért lesz felelős és közösen egy csodálatos, tartalmas, szép napot tudhattunk magunk mögött, melynek a bristoli és vonzáskörzetéből érkező családoknál nagyon jó visszhangja lett. A tanoda is meglepődött a rekordszámú résztvevők láttán. Nagyon szép eredménynek tartjuk, hogy 169 fő (gyermek és felnőtt) tisztelte meg bemutatkozónapunkat.

A tanoda új csapatában szakképzett pedagógusok végzik alázatos, odaadó, önzetlen munkájukat az itt élő közösségért.

Bemutatkozónapunk fő programelemei a következők voltak: Baba-mama foglalkozás; kézműves foglalkozás, mese, ének az óvodás és iskolás korú gyermekeknek; bemutatóóra a Team Hunglish csoportunknak, mely újításként indul tanodánkban; rendhagyó irodalom óra a nagyobb iskolásoknak; táncház és népi ének tanulás minden korosztály részére; ugrálóvár és szabadtéri játék lehetősége.