Berlini csángók Stuttgarton innen és túl

/ Dúcz Erzsébet /
ducz.erzsebet képe
Sokan talán nem is tudják, de működik Berlinben egy kicsi, de lelkes tánccsoport, amely számára nagy nap virradt 2016. november 26-án: a csoport először lépett színpadra egy fesztivál keretein belül. Az elmúlt két hónap kemény munkája meghozta gyümölcsét, és az első fesztiválszereplés remekül sikerült. A visszajelzések szerint jó hangulatú és élettel teli műsort mutattunk be.
vert kezesegyütt a csapatördög útjaa városnéző csapat

A Berlini Néptánccsoport korábban Berlini Fonó néven működött, és tagjai önképző tánckör formájában foglalkoztak a magyar néptáncokkal, hetente egyszer. Több oktató is megosztotta velük tudását, sokszor olyanok is, akik csak rövid időre tartózkodtak Berlinben. Így hosszabb távú, elmélyültebb munkát nehéz volt megvalósítani. Idén szeptembertől azonban új lendületre tett szert az együttes, hiszen a korábbi oktató, Váczi András ismét tanít a csoportban, jelenleg Dúcz Erzsébet, kőrösi ösztöndíjas segítségével. András nem egyedül viszi a vállán az együttes terheit, ugyanis felváltva oktat Dániel Sándorral, aki táncos pályafutását a canberrai magyar néptánccsoportban kezdte. András magyarszováti és moldvai táncokat tanít, míg Sanyi főleg a kalotaszegi táncokkal foglalkozik. A próbák megújult lendülettel zajlanak szerdánként, a csapat egyre nő, és egyre lelkesebb.

A megnövekedett lelkesedés eredménye a stuttgarti szereplésünk is. Kitűztünk egy célt: bemutattuk első, fesztiválra készült koreográfiánkat az I. Stuttgarti Magyar Néptáncfesztiválon. A moldvai koreográfia a Csángók Berlinben címet kapta, és Váczi András munkáját dicséri. Igen nagy szó, hogy sikeresen vettünk részt a fesztiválon, mivel ilyen az együttes történetében még nem volt. Ezúton is köszönjük a stuttgarti fesztivál szervezőinek a remek hangulatú és magas színvonalú hétvégét.

Jelenleg azon dolgozunk, hogy a stuttgarti élmény után tovább folytatódjék a tánctanulás Berlinben, a csoport növekedjen és ügyesedjen. Szeretnénk sok további jó hangulatú néptáncos esemény résztvevői és szereplői lenni.

Minden táncolni vágyót szeretettel várunk szerda esténként 19 órakor a Zum György vendéglő kistermében, Berlinben.

(A fényképek Gorácz József és Tóth János munkái.)