Az Ausztriai Magyar Pedagógusok Egyesülete sikeres karácsonyi segélyakciót zárt

/ Bogdán Tibor /
bogdan.tibor képe
Az Ausztriai Magyar Pedagógusok Egyesülete egy köbméternyi karácsonyi ajándékot küldött a Moldvában élő magyaroknak. A kezdeményezést megelőzte egy személyes ismerkedés a forrófalvi és magyarfalusi, Bécsben látogató hagyományőrzőkkel. Az adományt - mely tartalmazott ruhaneműt, játékokat, édességet és tartós élelmiszert - segítő kezek juttatták el sokgyerekes családokhoz és idősekhez, akik nagy örömmel fogadták a messziről érkezett szeretet-csomagokat.

Az Ausztriai Magyar Szervezetek Kerekasztala meghívására november végén Bécsbe látogatott egy moldvai csángómagyar csoport, hogy az AMAPED  (Ausztriai Magyar Pedagógusok Egyesülete) termében előadást tartson. A nézőtéren a magyarok mellett osztrák, illetve az itt élő moldvai csángómagyarok egy csoportja is jelen volt. A hallgatóság soraiban ott voltak a Délibáb  tánccsoport tagjai is, akik szakmai szemmel nézték az előadást, hiszen a repertoárjukban sok csángó tánc is van. A moldvai magyarok előadását követően a nézőknek lehetőségük volt a tánclépéseket megtanulni egy rögtönzött táncház keretén belül. A rendezvény végén a bécsi magyarok meghívást kaptak a hagyományőrző csoporttól, hogy látogassanak el a tavasszal Moldvába. Emellett az AMAPED vezetősége, figyelve a csángók igényeire, elhatározta, hogy karácsonyra gyűjtést rendeznek a rászoruló családoknak.

Az AMAPED vezetője, Mentsik Szilvia körlevélben értesítette a tanárokat és szülőket a tervről. Az iskola adománygyűjtésbe kezdett, melynek a lebonyolítására Bogdán Tibort, a Kőrösi Csoma Sándor Program bécsi ösztöndíjasát kérték fel. A körülbelül egy köbméternyi adomány kijuttatását a Csángó Szeretetszolgálat vállalta, melynek vezetője, Kelemen Gábor gondoskodott nem csak a kijutásról, hanem a kiosztásáról is. Két moldvai településre is jutott adomány. Forrófalvára, ahol Antal Vajda János a Forrófalvi Főnix Kulturális Egyesület vezetője segédkezett és Magyarfaluba, ahol Bogdán Gatu Klára, a helyi hagyományőrző tanító vállalta az ajándékok kiosztását. Nem véletlenül került adomány ebbe a két faluba, hiszen a hagyományőrző előadók erről a két településről érkeztek Bécsbe. Az adományt - mely tartalmazott ruhaneműt, játékokat, édességet és tartós élelmiszert - segítő kezek juttatták el sokgyerekes családokhoz és idősekhez, akik nagy örömmel fogadták a messziről érkezett szeretetcsomagokat. A helyi szokás szerinti „Isten fizessével” köszönték meg a jótettet. Az biztos, hogy Karácsonykor eggyel több okuk volt boldognak lenni.

Az AMAPED nem először nyújt segítséget a Moldvában élő magyaroknak. Tavaly Miklós Tünde ösztöndíjassal a Dumbravéni iskola kaphatott segítséget a lelkes szülők jóvoltából. Úgy gondoljuk, hogy ez a segítség  amolyan kapcsolatfelvétel,  a messze élő magyarokkal. Reméljük, hamarosan alkalom adódik, hogy a bécsi magyarok kijussanak Moldvába  ahol a kisebbségi lét egy másik formájával találkozhatnak.

Fotók: Kelemen Gábor