Aucklandi Klub Nap

Aucklandi Klub Nap

/ Lázár Anna Dóra /
lazar.anna.dora képe
Aucklandban minden hónap második vasárnapján rendezik meg a helyi magyar klub napot. Mint minden alkalom, a július 14-ei is gyermekfoglalkozással indult és finomabbnál finomabb magyar ételek elfogyasztásával zárult.
GyermekfoglalkozásGyermekfoglalkozásGyermekfoglalkozásGyermekfoglalkozás

A kisgyerekek puzzle játékok formájában megismerkedtek a magyar zászlóval a címerrel és a koronázási ékszerekkel. Ezt követően a szülőket bevonva külünböző papírhajtogatási és díszítési versenyt rendeztünk. A repülő hajtogatásnál a táv, a csákóknál az esztétika és a hajók készítésénél pedig a vízen maradás idejét vettük figyelembe. Sok remekmű született, nagy odafigyeléssel dolgozott mindenki a saját alkotásán.

A koordinációs játékoknál az egyensúly és koncentrációs gyakorlatok kerültek előtérbe, ezzel előkészítve a táncos foglalkozást. 

A  programot a szombatonkénti gyermektánc órákon megismert somogyi ugróssal folytattuk, hogy az eddig megszerzett tudást bővítsük. A szatmári táncokat tanuló szülők és az akkor érkező klub tagok is  belekóstólhattak a somogyi ugrós táncok alapjaiba. A táncház minden generációt összehozott, egymással táncoltak gyerekek, szülők, nagyszülők.  

Mikor mindenki megérkezett, rövid bemutatkozás után a műsorunk következett. Először Marci egy zene nélküli ritmusprodukciót mutatott be, majd mezőségi párostáncok következtek. Nagy örömünkre sikerrel zárult a bemutatkozónk. A produkciót látva meghívást kaptunk egy helyi folklórfesztiválra, mely augusztus 10-én lesz. A fesztiválon az előadás mellett egy táncház megtartására is felkértek minket, színesítve a programot. 

Itt helyi szokásként minden klubnapon magyar ételeket és italokat fogyasztanak, ezzel is tovább építve a hagyományt. Most a székelykáposzta és rétes volt a terítéken, de minden hónapban újabb és újabb finomsággal készülnek a klubvezetők. Az eseményen magyar kolbászt, házi túrórudit, sajtosrolót, sajtot, szörpöt és süteményeket is lehet vásárolni, melyet lelkes anyukák készítenek minden alkalommal. 

Nagyon sikeresen zárult a júliusi klub nap, sok új magyar család látogatott el és ismerkedett meg egymással, építve ezzel az aucklandi  magyar közösséget.