9. Tanítási nap Guildfordban XI. Tanév

Magyar Iskola és Kulturális Egyesület

/ Kardulesz Rita /
kardulesz.rita képe
2020. január 18-án ismét összegyűlt a tanoda apraja-nagyja, kicsik és nagyok, hogy együtt töltsük el hasznosan és játékosan a szombat délelőttöt, gyakorolva szép magyar nyelvünket, erősítve kulturális identitásunkat, és azt a nagyon fontos kapcsolódást, amit úgy hívnak közösség.
Részlet a játszósarokbólJátékból széles a választék a gyerekek nagy öröméreA várkészítő műhely egy alkotásaKönyvtári könyvek kínálják meséiket a közismert klasszikustól a népszerű kortársakig

Ez alkalommal a kézműves foglalkozást, játszóházat és a könyvtárat mutatjuk be, amely minden tanítási napon 11.30 -13.30 között működik.

Szerencsésnek érzem magam, hogy a kézműves műhelyt vezethettem ezen a napon és hozzájárulhattam a kreatív alkotások elkészültéhez. Eközben Niki vezetésével beindult a játszóház is, és Dóri munkája nyomán a könyvtár is újból bemutathatta egyre színesedő-szélesedő kínálatát.

A Magyar Tanoda és Játszóház küldetésének a magyar kultúra és hagyományok megőrzését, megismertetését és terjesztését tűzte ki a magyar zenén, táncon, nyelven, irodalmon, művészeteken, játékos ismeretszerzésen keresztül. Célkitűzései összefoglalva a következők:

• Magyar származású gyerekek nyelvtudásának fejlesztése

• Magyar nyelvoktatás felnőttek részére

• Magyar kulturális események szervezése

• Szülők segítése kétnyelvű gyerekek nevelésében

• Surrey megyébe költöző magyar családok támogatása

 

Idézve a honlapjukról: „A Játszóház foglalkozás célja olyan, a gyermekek életkorának megfelelő tevékenységi körök egyidejű szervezése és a gyermekek számára elérhetővé tétele, amelyek során a magyar népi hagyományok és a magyar kulturális értékek kerülnek bemutatásra. A különböző tevékenységeken keresztül megismerkedhetnek, kipróbálhatnak, illetve elkészíthetnek hagyományos eszközöket, játékokat és tárgyakat egyénileg, illetve társaik és felnőttek segítségével. Továbbá szabadon és biztonságosan élvezhetik a rendelkezésükre bocsátott teret és játékokat a saját mozgás, érdeklődési és ügyességi szintjük szerint, valamint annak fejlesztése érdekében.”

Fejlesztési területek: multiszenzoros stimuláláson keresztül a játék és a mozgás örömének átadása, a mozgáskoordináció és manipulációs képességek fejlesztése, szabad önkifejezés elősegítése, lehetőség az önálló érdeklődési kör kialakítására, ápolására. A közösségi érzés és a magyar közösségbe való beilleszkedési képesség fejlesztése, a magyar kulturális értékek megismertetése és annak ápolására való igény kifejlesztése.”

A Játszóházat Niki vezeti, aki képzett és gyakorlott óvónőként 2018 óta sikeresen és aktívan járul hozzá a gyerekek örömteli szabad játékához.

A gyermekek és a családok részére a következő szabad és felügyelt játéklehetőségek kombinációi állnak rendelkezésre: olvasósarok, játéksarok, könyvtár, kézműves alkotósarok, amelyek kínálata szorosan kapcsolódik témáinkhoz és ünnepeinkhez.

2019 és 2020 egészen szeptemberig II. Rákóczi Ferenc emlékév, a szabad és egységes országért küzdő fejedelemre emlékezve. Emblematikus alakját Angliában is országszerte különböző programok és ünnepségek idézik meg, abból az alkalomból, hogy 315 esztendeje választották meg erdélyi fejedelemmé.

A guildfordi Magyar Iskolában immár 2. alkalommal volt megtekinthető a Rákóczi életútját bemutató kiállítás, színes, nagyméretű tablókkal, a magyarul nem beszélő szülőknek pedig külön angol fordítás segítette a tájékozódást.

A kézműves műhelyünk tematikájában, Rákóczi és a szabadságharc, mint vezérfonál, szintén helyet kapott: a kicsiket kuruc katona színező és várépítés várta. Utóbbit papírgurigák és egyéb anyagok felhasználásával készítettük, amiket a gyerekek dekorálhattak is kedvük szerint. Gyakran egyedi megoldások születtek, eltérően a sablonoktól, hiszen az alkotásnak nincsenek korlátai ebben a műhelyben, nyugodtan szabadon lehet engedni a fantáziát.

Vágás, ragasztás gondot nem jelentett, ilyenkor a felnőttek is segítettek, ahol kellett. Az anyagok és eszközök adottak, a kisebbek pedig mindig nagyon várják, hogy valami maradandót és érdekeset alkossanak és vihessenek büszkén haza. A kicsik és nagyobbak nagy elánnal vetették bele magukat a munkába. A szülői közösség egy része itt is összegyűlt, ilyenkor apukák és anyukák is tanúbizonyságát adják alkotói készségüknek és tehetségüknek, miközben megvitathatják egymás közt a mindennapok tapasztalatait. Ennek – és természetesen a gyerekek lelkesedése – nyomán számos remek mű, azaz remekmű látott ez alkalommal is napvilágot.

A műhely előtt vagy után több szülő is ellátogatott az iskola könyvtárába, azaz mesebirodalmába, ahol Dóri mosolya és ajánlása fogadta a kedves érdeklődőket. Dóri a magyar nyelvű könyvek rendszeres olvasásának fontosságára hívja fel a figyelmet tanodánkban, és mindig lelkesen várja az olvasni szeretőket. Az óvodás és iskolás korosztálynak is akad megfelelő mese, legyen az népszerű kortárs, vagy közismert klasszikus. A tanoda az idei évtől havi rendszerességgel hírlevél formájában is a szülők figyelmébe ajánl néhány könyvet vagy sorozatot az egyes korcsoportok számára, amelyeket a könyvtárból azonnal ki is tudnak kölcsönözni. A hírlevélben a könyvajánlók mellett az írókról találhatunk leírást - pl. ez alkalommal Lackfi Jánosról. A színes könyvajánlók összeállításában magam is részt veszek.

A kézműves műhely mellett pedig a játszósarokban a puzzle-ként összerakott játékpolifoamon a hintától a babás, építő és készségfejlesztő játékokon át minden pici és nagyobbacska megtalálhatja a maga szórakozását, játékát, ahol a szülők is összejönnek egy kis játékra, beszélgetésre, akárcsak az ebédkor vagy baba-szülő foglalkozásokon.

Kedves Családok, a megjelenés a tanítási napokon tehát melegen ajánlott!  Cserébe meleg fogadtatást, és egy kellemes, tudásban és élményben gazdag napot lehet hazavinni.

 

A nap képes beszámolójának linkje: https://www.facebook.com/pg/HCAGuildford/photos/?tab=album&album_id=3473...

 

Új családokat is várunk szeretettel!

További információ:

maria.chambers@hcaguildford.org.uk

www.hcaguildford.org.uk

www.magyartanodaguildford.org.uk

https://www.facebook.com/HCAGuildford

https://www.facebook.com/HCAGuildford/events