70. születésnap a Magyar Dal Napján

/ Sándor István /
sandor.istvan képe
Szeptember 11. - számos szomorú és örömteli esemény kötődik e naphoz a történelem elmúlt évszázadaiból. A tizenöt évvel ezelőtti események miatt azonban sokak számára szomorúan cseng, ha ezt a dátumot említjük, az e napon születettek közül van, aki emiatt nem a napján tartja világrajövetelének ünnepét. Így volt ezzel Mihály Éva is, aki gyönyörű, kerek évfordulóra készült, a dátum miatt mégis vegyes érzésekkel. Szerettük volna, ha újra pozitív emlékei maradnának e napról.
születésnapszületésnaptánctánc

A Magyar Dal Napja rendezvényt 2008 óta minden év szeptemberének második vasárnapján rendezik meg, így idén szeptember 11-re esett. Arra a napra, amikor az L.T.B.T. (Lencse Tibor Baráti Társaság Árvákat Támogató Egyesület) szokásos vasárnapi összejövetelére készült. Az egyesület „egy lelkes csoport kezdeményezése jóvoltából alakult.” - írják magukról. Lelkesedésből most sem volt hiány. Még nem érkezett meg mindenki, de már nagy volt a nyüzsgés a konyhában, Mihály Éva még születésnapján is kivette részét a munkából, a konyhai előkészületekből. Nem is tehetett másként, hisz ezzel nemes célt szolgált. Készült a leves, a sült, hogy az eladott ételekből befolyt összeggel tovább támogassák az árvákat.

Az egyesületi tagok, barátok mind készültek a köszöntésre. Ki egy-egy szál virággal, ajándékkal, verssel. Ami összekötötte e ajándékokat, hogy mindenki szeretettel adta azokat. Mi (ösztöndíjasok) sem akartunk szégyenben maradni, ezért azt adtuk, ami még hiányzott az ajándékok sorából: a muzsikát. Ezzel talán még teljesebbé tehettük az egyébként is szívmelengető alkalmat. Ürügyként szerettük volna felhasználni a Magyar Dal Napját, hogy megénekeltessük a szépkorúakat, de az ajándékozások, jókívánságok és Éva saját készítésű dobostortája után szinte mindenkiben spontán kedv támadt az éneklésre, nótázásra. Mihály Ferenc (az L.T.B.T. elnöke, az ünnepelt férje) még táncra is perdült a kilencvenedik életévén túl járó Haraszti Terézzel, Teri nénivel. Az emberek arcán mosoly, önfeledt vidámság látszott az élőzene és az ismerős dallamok hallatán.

Az összejövetel, a 70. születésnap nagyszerűen sikerült, így Mihály Évának és nekünk is már ezek az örömteli pillanatok jutnak eszünkbe szeptember 11-e hallatán.

Már nagyon várjuk november 13-át, amikor fennállásának 20. évfordulóját ünnepli az L.T.B.T.