4. walesi magyar koncert és táncház

Az összefogás története

/ Kecskés Márta /
kecskes.marta képe
Immár 4. alkalommal lett volna Cardiifban walesi magyar koncert és táncház. Az eseményt március 14-re szerveztük, sajnos az utolsó pillanatban, a szervezők mindenki biztonsága érdekében a koncertet lemondták, de nem véglegesen, hiszen ebben az évben egy másik időpontban megrendezik majd.

Mégis, azt  mondhatom példátlan összefogás jellemezte  a felkészülést, a szervezés időszakát. Sillo Elizabeth, ugyan már nem itt él Walesben, de anno ő indította el a kezdeményezést, továbbra sem szerette volna megszakítani a hagyományt. Közel egy éve szervezi lelkesen, a mellé felsorakozott csapattal. Tavaly már együtt dolgozott a newporti tanodával és vezetőjükkel, Deli- Fóris Máriával, aki ugyanolyan lelkesen tett meg mindent, hogy a rendezvény minél színesebb, színvonalasabb legyen.

A rendezvény ingyenesre lett meghirdetve, és minden résztvevő ingyen vállalta a szereplést. Azt hiszem ez is egyedülálló dolog, és az is, hogy a fellépők száma így is napról napra nőtt. Sorukat színesítették a walesi, magyar és angol művészek, carmarthenshire-i, newporti, cardiffi és bristoli gyermek csoportok, illetve a bristoli felnőtt néptánccsoport is. Csodálatos volt látni , ahogy  együtt dolgoztak, készültek a cardiffi, newporti, bristoli magyar közösség tagjai is. Ki-ki kisebb-nagyobb szerepet vállalva a teendőkből.

A newporti tanoda gyermekei is szereplőként léptek volna fel. Hétről hétre tanulták a dalokat. Nagy Regina, KCSP ösztöndíjas Birminghamból citerával elkészítette a hanganyagot is hozzá, aminek a gyerekek nagyon örültek. A bristoli KCSP ösztöndíjas Szabó Andrea vállalta a táncház vezetését, sőt néptánc együttese itt lépett volna fel először. A Cardiffban dolgozó KCSP ösztöndíjas, Cservák Marica is mindenben segítette a szervezők munkáját.

Sok jó szándéknak, összefogásnak eredménye lett volna a rendezvény, de nem adjuk fel. Ha majd újra visszaáll a mindennapi élet, megtartjuk és várunk mindenkit szeretettel.