1956-os megemlékezés Córdobában

/ Fehér Olga /
feher.olga képe
2018. október 20-án, szombaton a Córdobai Magyar Kör tagjai rendhagyó megemlékezésen vehettek részt.
Megemlékezés CórdobábanMegemlékezés Córdobában

Rendhagyónak tekinthetjük a megemlékezést, már csak azért is, mert a Körösi Csoma Program kezdete előtt a közösség nem szervezett programot az 1956-os forradalom alkalmából. Emellett a műsor maga is rendhagyónak tekinthető, hisz a forradalom eseményeit emberközeli módon dolgozta fel adatok és tények felsorakoztatása helyett.

Ezen a napon eredeti rádiófelvételek, fotók és spanyol nyelvű híradás segítségével elevenítettük fel az 1956-os eseményeket. A közösség nagy részének rokonai már a forradalom előtti időszakokban, a két világháború között, illetve a második világháború előtt Argentínába emigrált, így legtöbbjük az eseményekről már csak a helyi médiából értesült. Ezt figyelembe véve, a megemlékezés első számú célja az információátadás volt, hiszen sokak csak töredékes információval rendelkeztek a forradalomról. Ugyanakkor fontos szempont volt az is, hogy mindez ne történelmi előadás formájában történjen meg, hanem az eseményeket minél élőbbé, átélhetőbbé téve. A megemlékezők között csak egy érintett család volt, ez hitelesebbé tette az ünnepet.

A műsort követő rövid, átszellemült csönd arra enged következtetni, hogy a kivetített fotók, a híradórészlet és a lejátszott rádiófelvétel mind célt értek és megérintették a résztvevőket. Az 1956-os hősök kitartása és szabadság iránti küzdelme mindannyiunk számára érthetővé és példaértékűvé vált.