Szavalóverseny Bécsben

Verőfénnyel köszönt április

/ Várkonyi Borbála /
varkonyi.borbala képe
Április 14-én, szombaton tartotta az Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetsége által fenntartott Bécsi Magyar Iskola Verőfény elnevezésű szavalóversenyét, a Bethlen Gábor Alapkezelő Nonprofit Zrt., a Magyarság Háza, az osztrák Kancellária, valamint a Collegium Pázmáneum támogatásával. Az eseménynek a Collegium Hungaricum nagyterme adott otthont.
Molnár Mária köszöntőjeA zsűriVerőfény szavalóversenyVerőfény szavalóverseny

A szavalóverseny tematikáját a Külhoni Magyar Családok Évéhez kapcsolódva az anyaság adta.

A vetélkedő kezdetén Sass Judit, a Bécsi Magyar Iskola vezetője külön köszöntötte a zsűri tagjait, Mucsi Gézát, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának osztályvezetőjét, a Kőrösi Csoma Sándor Program koordinátorát, Csibi Krisztinát, a Magyarság Háza igazgatóját, Varga Jánost, a Collegium Pázmáneum rektorát, valamint Böröndi Lajost, a Szél-járás folyóirat kiadóját és szerkesztőjét, költőt. Lengyel Ferenc, a Bécsi Magyar Iskola pedagógusa, Magyar Örökség díjjal kitüntetett tanár, a program szervezője köszöntötte az Erdélyből, Kárpátaljáról, Felvidékről, Délvidékről, Magyarországról és Ausztriából étkezett versenyzőket, Mécs László Az anya című versének részletével.

A délelőtt 10 órától kezdődő vetélkedőt az óvodások korcsoportja nyitotta, majd az általános iskolásokkal, végül a középiskolásokkal folytatódott a program. Az adott korosztály szavalatai között Tóbis Tinelli Tamás, a Misztrál Együttes zenésze lépett fel, aki Janus Pannonius, Balassi Bálint, Tinódi Lantos Sebestyén dalaival, valamint magyar népdalokkal tette színesebbé a rendezvényt. A hosszú várakozás alatt Boronkai Gabriella és Kissgyörgy Krisztina, a Bécsi Magyar Iskola pedagógusainak vezetésével kézműveskedésre is lehetőség nyílott, ahol kicsik és nagyok színes papírokból kis kosarakat, illetve szivárványt készíthettek.

A szünetekben alkalom adódott arra is, hogy a Mátyás király rajzpályázat alkotásaiban gyönyörködjenek a résztvevők, amelyeket a nagyteremben állítottak ki. A korcsoportok szavalatai után adták át a rajzpályázat díjait, amelyeket Csibi Krisztina nyújtott át a gyerekeknek a Boronkai Gabriella, Cseh Csaba és Várkonyi Borbála ösztöndíjasokból álló zsűri jelenlétében. A díjakat részben a Magyarság Háza biztosította, valamint a Központi Szövetség könyvadománya mellett a bécsi Szamos cukrászda is támogatta a versenyt.

A Mátyás király Emlékévben meghirdetett pályázatra Ausztriából, Magyarországról, valamint a Felvidékről is érkeztek alkotások, összesen 47 pályaművet bírált el a zsűri. A gyerekek április 28-án egy egynapos visegrádi kiránduláson is részt vehetnek.

A Verőfény eredményhirdetését követően, ahol egy résztvevő sem távozott valamilyen kisebb-nagyobb ajándék, könyv- vagy CD-jutalom nélkül, a Külhoni Magyar Családok Évéhez kapcsolódva Varga János rektor megáldotta azt a vándorbölcsőt, amelyet Sass Judit kezdeményezésére kapott az ausztriai magyar közösség a Vándorbölcső mozgalomtól.

A Vándorbölcső mozgalom egy magyar kezdeményezésű, nemzetközi hagyományőrző-szociális mozgalom, mely fabölcsők adományozásával kisközösségeket ösztönöz arra, hogy a gyermekeket vállaló családoknak kiemelt figyelmet szenteljenek.

A Vándorbölcső mozgalmat az id. Czotter Ferenc által 1978-ban alapított Ágymester Manufaktúra cég indította 2012-ben azzal a céllal, hogy felelevenítse azt a régi hagyományt, amikor a kisbabákat még bölcsőkben ringatták és a kiságyak több nemzedéken keresztül családról családra jártak.

Az eseményt a Himnusz közös éneklése zárta, majd a különböző országokból, magyar lakta településekről érkezett csoportokat a Bécsi Magyar Otthonban vendégelték meg a Bécsi Magyar Iskola tanárai.

S a vendéglátás ezzel nem ért véget: az erdélyi, kárpátaljai és délvidéki csoportokat a Pázmáneumban szállásolták el, így akiknek kedve volt, részt vehetett egy rögtönzött vezetésen Varga János jóvoltából, aki megmutatta a Mindszenty-emlékszobát, a Pázmáneum kápolnáját, felelevenítve a történelmi múlt egy-egy eseményét. Voltak, akik a városban töltötték az utolsó estét. Vidáman, felszabadulva, élményekkel és díjakkal gazdagon térhettek haza.