Rajzpályázat gyerekeknek Bécsben

Mátyás királyról szóló rajzpályázatot hirdettek ausztriai magyar gyerekeknek

/ Várkonyi Borbála /
varkonyi.borbala képe
Mátyás király születésének 575. és királlyá választásának 560. évfordulóján "Kondíts meg néha emléke harangját" mottóval rajzpályázatot hirdettet az Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetsége.

A pályázatra egy darab, kézzel festett, rajzolt, vagy bármilyen más technikával készített képet elfogadunk, A4-es méretben.

Pályázni négy kategóriában lehet, korcsoportok szerint:

  1. 7-10 évesek: Egy tetszés szerint választott Mátyás királyról szóló történet, mese megjelenítése
  2. 11-12 évesek: Mátyás, az álruhás király alakjának ábrázolása (lehet támaszkodni azokra a mesékre, amelyekben Mátyás álruhában fedezi fel az országot, pl. Egyszer volt Budán kutyavásár, Mátyás király lopni megy, Mátyás kovács, Mátyás a königsbergi erdőben)
  3. 13-14 évesek: Mátyás, az igazságos király alakjának ábrázolása (egy Mátyásról szóló történet képregényszerű megjelenítése, vagy valamilyen műalkotásnak az ábrázolása, pl. Az igazmondó juhász, Mátyás király Gömörben, Három bakkecske; Mátyás király szobra az ortemburgi vár kapuja fölött, Kályhacsempe Mátyás ábrázolásával a budai várban stb.)

​VAGY:

az alábbi vers alapján zászló tervezése Mátyás király seregének

Janus Pannonius

Mátyás Magyarország királyává választása

 

Hogy Magyarország trónján megpillantja a holló

Mátyást, örvend, s így károg az ősi madár:

Én, akit atyjának lobogóin vittek a harcba,

Átadnám örömest már a helyem, s ha talán

Én lehetek Mátyás zászlója s címere éke,

Több lesz mindennél és becsesebb ez a kegy.

 

IV. 15-16 évesek: Egy Mátyáshoz kapcsolódó épület részletének megjelenítése, különös tekintettel a visegrádi palotára, a budai várra, vagy a bécsi Stephansdomra. A rajzok, festmények vagy fotók mellé egy legfeljebb fél-1 oldalas leíró szöveget is várunk, amely bemutatja a választott műalkotást (Times New Roman, 12-es betűméret, 1,5 sorköz, sorkizárt).

​VAGY

Egy vagy több Mátyást ábrázoló (bécsi) emlékmű, vagy egy hozzá kapcsolódó műalkotás, tárgy megörökítése és bemutatása legfeljebb fél-1 oldalban a fenti szabályok szerint

A IV. kategóriában lehetőség van fotódokumentációra is. Ez esetben lehetőség van a képeket ppt formában, külön leírással beadni, vagy kinyomtatva max. A4-es méretben.

Díjazás:

A kategóriák első három helyezettje könyvjutalomban részesül, illetve részt vehet egy egynapos visegrádi kiránduláson április utolsó vasárnapján (április 28). A beérkezett pályaművek megjelenhetnek a Központi Szövetség és a Bécsi Magyar Iskola honlapján, valamint a Bécsi Napló május-júniusi számában.

A beérkezés határideje: 2018. április 1.

Cím: Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetsége, 1010 Bécs, Schwedenplatz 2/8.

A borítékra kérjük ráírni: ’Matthias Corvinus’

A rajzok hátoldalára kérjük, írják rá a pályázó nevét és életkorát, valamint mellékeljenek egy elérhetőséget is!

Eredményhirdetés: április 14-én a 10 órakor kezdődő Verőfény versmondó verseny keretében, a Collegium Hungaricumban (1020 Bécs, Hollandstrasse 4.)

      

Segítség a pályázatok benyújtásához:

Ihletet adhat a rajzok elkészítéséhez a Mesék Mátyás királyról című magyar rajzfilmsorozat, amely a YouTube csatornán is elérhető, valamint a rajzfilmsorozat alapján forgatott Mátyás, az igazságos című film is.

Ugyanígy YouTube-on elérhető a Lackfi János által írt Mátyás király legújabb meséi című rajzfilmsorozat néhány része (Mátyás király medvét aprít; Mátyás király girosza).

Mesék és mondák Mátyás királyról című kötet számos történetet tartalmaz, amely elérhető az interneten (http://mek.oszk.hu/06500/06599/06599.htm).

A Népmese.hu oldalon is további mesék lelhetők fel.

A IV. kategóriában indulók figyelmébe ajánljuk a Kunsthistorisches Museum gyűjteményét, különösen a Kunstkammert és a Hofjagd- und Rüstkammert, a Wiener Neustadt-i Stadtmuseum gyűjteményét, a Bécsi Történeti Múzeumot, de érdemes Bécs első kerületében elsétálni a Bäckerstarsséra is. Ugyanígy érdemes felfedezni a bécsi Nationalbibliothek dísztermének (Prunksaal) mennyezeti freskóját, vagy az Augustinerstrasse 12. szám alatt található ún. Ungarisches Haust.