Rab Irén előadása és könyvbemutatója Frankfurtban

Helyzet van! - Migráció szürreál

/ Wack Krisztina Mária /
wack.krisztina.maria képe
Rab Irén a „Helyzet van! - Migráció szürreál“ c. könyvét a BUOD szervezésében mutatta be a frankfurti magyar közösségnek.
rab_iren_konyvbemutato.jpgrab_iren_bemutato.jpgrab_iren_dedikal.jpg

Az előadás egy rövid köszöntéssel és bemutatkozással kezdődött. Rab Irén, Budapesten született, 12 évig élt Németországban és többek között a Göttingeni Egyetem magyar lektoraként is dolgozott. (Ismert, hogy az egyetemnek sok nevezetes magyar hallgatója volt, így maga Kőrösi Csoma Sándor is.) Bölcsészdoktor, a 18. századi peregrináció és diákmentalitás kutatásával foglalkozó történész.

Nem sokkal Magyarországra visszaköltözése előtt kezdte el az Európában zajló eseményekről való véleményét és nézeteit egyéni stílusában egy internetes blogon közzétenni. Akkoriban így nyilatkozott munkásságáról: „Történelmi naplót írok az európai migrációs válságról, német földön magyar rálátással. Lehet, hogy egyszer könyv lesz belőle“. Két évvel később már kezében tudhatta könyvének nyomtatott példányát és előadást tartott szerte Németországban.

A könyvborítón egy fejjel lefelé lógó plüssmaci látható, aminek konnotatív jelentése ez esetben egy pályaudvaron kapott ajándék. Ily módon adja át „útravalónak“ Rab Irén gondolatait és nézeteit az olvasóknak, hallgatóknak és figyelmezteti őket, hogy nyitott szemmel és füllel járjanak a világban.

Könyvében szatírikusan foglalja össze 2015 szeptember és 2016 március közötti migrációs időszakot, legfőképp a sajtó és média beszámolóit vizsgálva. Hangvételének magyarázataként azt mondja: „Humor az egyetlen eszköz, amivel feldolgozhatjuk frusztrációnkat.“

A könyvismertetés egy fejezet felolvasásával végződött, majd néhány kérdés megválaszolása után dedikálásra is sor került.