A Mikulás Walesben

Karácsonyi és Mikulás-ünnepség Cardiffban és Newportban

/ Rozsnyói-Zsolczer Csilla /
rozsnyoi.zsolczer.csilla képe
Idén decemberben is meglátogatta a jó öreg Mikulás a cardiffi és newporti magyar gyerekeket. Nagy volt az öröm és izgalom mindkét közösség körében.
Karácsonyi koncert után a St Edward's Church-benCardiffi magyar iskolás előadása a St Edward's Church-benNewportban körjátékokkal vártuk a MikulástA newporti oviban minden gyermek fényképezkedni szeretett volna a Mikulással

Cardiffban december 2-án a St Edward’s Church szolgált helyszínül a nyugat-walesi hegedűiskola (Kodály Violin School) közreműködésével zajló Mikulás-napi zenés estnek. A koncert előtt a gyerekek rajzokat készítettek, majd a két felvonásos est nyitányaként Sillo Elizabet énekelte el a Wolf Péter által szerzett Ave Mariát. Majd a hegedűiskola vezetőjének, Dorothy Singhnek tanítványai szerepeltek, többek között előadva a Monti Csárdását egy lengyel harmonikás és walesi hegedűs előadásában. Egy finn résztvevő történeteket mesélt a gyerekeknek a lappföldi Mikulásról és hagyományaikról. A második felvonás keretében mindenki fellépett, és az örömünneppel kapcsolatosan adott elő valamit. A koncerten magyar, lengyel és iráni dallamokat is hallhattunk. A zenei est hangulatát csak emelte a templom csodaszép akusztikája. Az előadások után a Mikulás is megérkezett, és minden gyermeknek egyesével adta át a jól megérdemelt csomagot.

Newportban december 9-én a magyar ovinak és iskolának állandó helyet szolgáltató SEWREC (The Social Justice Charity for South East Wales) St David’s House-ban került megrendezésre a karácsonyi Mikulás-ünnepség. Az eseményt nagy készülődés előzte meg mind a szülők, mind a gyermekek részéről. Az apróságok kézműveskedéssel kezdték a készülődést, mindenki készített valami szépet a Mikulásnak. Ezt követően körjátékokat játszottunk, énekeltünk, majd közösen díszítettük fel a terem ékességét: a karácsonyfát. Ekkor már hallani lehetett a rénszarvasok dobogását, ezért hangos karácsonyi dalok éneklésével igyekeztünk irányt mutatni a Mikulásnak. A gyerekek csengő-bongó hangjára szerencsésen meg is érkezett a teli puttonyos Jótevőnk. A szülőket ekkor nagy izgalom fogta el, ugyanis az egyik gyerekek által jól ismert apuka testesítette meg a várva várt Mikulást, de aggodalomra nem volt ok, a jelmez olyan jól sikerült, hogy a saját kislánya sem ismerte fel a piros ruhás Télapó valódi személyét. Minden gyermek kapott egy Mikulás-csomagot és egyúttal odaadta saját ajándékát a Nagyszakállúnak.

Öröm volt látni a csillogó szemű, hittel teli gyermekek arcát az ünnepségek során. Mind a készülődés, a várakozás, mind a beteljesült csoda nagy boldogságot okozott számukra, így reméljük, jövőre is ilyen szép közösségben élhetik meg az ünnep örömét.