Mikulás Lyonban

/ Vajda Mátyás /
vajda.matyas képe
Minden évben az év legkiemelkedőbb eseménye a Mikulás várása. A gyermekek izgatottan várják a mesés alakot, akiről mindenki beszél, de senki sem látja, csak egy évben egyszer, s utána ugyanolyan hirtelenséggel tűnik el a láthatárról, ahogy érkezett.
Mikulás LyonbanMikulás LyonbanMikulás LyonbanMikulás Lyonban

Jóleső fellélegzés lyoni magyar közösség számára a Mikulás érkezésének napja. A készülődés már hetekkel az esemény előtt megkezdődött. A gyermekek neveinek, leveleinek összegyűjtése, ajándékok keresése. Az ünnep napján minden gyermek külön névreszóló ajándékot kapott egyedi és személyes ajándékkal és üzenettel egyaránt. Ezek előkészítése az esemény reggelén már megkezdődött. Az este nagy izgalmakat ígért. A három évestől a tizennégy éves gyermekig mindenki izgult, mikor érkezik végre a Mikulás. A reményteli várakozást hangszerkíséretes közös éneklés kísérte, az összes ismert kedvenc dal elhangzott. A gyerekek és szüleik megtöltötték a magyar ház főtermét, az érkező Mikulás alig tudta betolni szekerén hozott temérdek kedves ajándékát. A Mikulás egyesével hívta ki a harminc gyermeket és mindenkinek személyre szólóan adott kedvesen simogató szavakat, tanácsot és ajándékot. Az ajándékozás utáni falatozást beszélgetések, majd gyermekfoglalkozás követte. A gyermekek feladata a híres Fény ünnepe kapcsán egyedien díszített mécsesek készítése volt.

A tartalmas este nem csak a becsomagolt ajándékoké volt, hanem leginkább egymásé. Olyan ajándékot adhattak egymásnak a jelenlévők, amelyet mindig magukkal vihetnek, s nehezebb időkben majd 'kicsomagolják', s az ad erőt a nehéz hétköznapokhoz: a figyelmet és törődést.