Mézeskalács-díszítés Isztambulban

Iróka-maróka

/ Sert Zsuzsanna /
sert.zsuzsanna képe
2018. november 24-én várva-várt program volt az isztambuli Magyar Klub programsorozatában.
Magyar Klub Isztambul mézeskalács díszítő workshopMagyar Klub Isztambul mézeskalács díszítő workshopmagyar irókadíszesek-ízesek

Taşçı Adrienn iparművész már régóta él Isztambulban, és évek óta segíti a Magyar Iskola munkáját, hiszen minden évben érdekes, minőségi kézműves foglalkozást tart az itt élő magyar gyerekeknek. Minden decemberben visszatérő program a mézeskalácssütés és -díszítés, amit mindig nagyon várnak a gyerekek. De nem csak a gyerekek, hanem a felnőttek is. A férfiak inkább leellenőrzik a mézeskalács minőségét, de a nők körében megfogalmazódott egy kérés, hogy szeretnék elsajátítani a díszítés technikáját is. 

Idén végre sikerült megszervezni ezt a programot is a Magyar Klub programsorozatának keretein belül. Maximum 10 résztvevő tudott jelentkezni, hiszen csak így lehetett körültekintő, mindenre kiterjedő workshopot tartani. A létszám hamar betelt, így ígéretet kellett tennie a szervezőnek, hogy jövőre több alkalommal is megismétlik ezt a programot. Adrienn a mézeskalácsokat már jó előre megsütötte, de a receptet mindenkinek odaadta, és instrukcióival kiegészítette. A lelkes csapat szorgalmasan gyakorolta a díszítést először papíron, majd amikor a kezek remegése kissé alábbhagyott, mindenki kezébe vehette az elősütött mézeseket, és élesben mutathatta meg díszítő tehetségét, fantáziáját. Az oktatás mindenre kiterjedt, hiszen a mézeskalács fények, ételfestékek, de még a porcukor minőségére is kitért Adrienn, illetve arról is tájékoztatta a csapatot, hogy milyen alapanyagokat hol tudnak beszerezni. 

A fogalakozás végére csak szép mézeskalácsok születtek, hiszen a nagyon "elrontottakat" hamar eltüntette a csapat, a szervezőknek csak a morzsákat sikerült feltakarítani.