Magyar közösségi ünnepség Darmstadt-Grießheimben

Beszélgetés Szőke Leventével

/ Wack Krisztina Mária /
wack.krisztina.maria képe
Szőke Levente a Frankfurt és környéki egyháztanács tagja és a Darmstadt–Grießheimi közösség mozgatóereje. Szabadidejében programokat és ünnepségeket szervez, mindemellett minden hónap harmadik vasárnapján a misén orgonál.
Magyar Szentmise a Hl.Kreuz templombanköszöntő a történelmi vitézrend elnöke által pörkölt osztásgulyásebéd

A 2017.szeptember 17-i közösségi ünnepség főszervezőjével, Szőke Leventével folytatott beszélgetés:

Hogy alakult ki a grießheimi magyar közösség?
Grießheimben magyarországról visszatelepített svábok laktak, de ha úgy vesszük az 56‘-osok alapították a közösséget. A 70-es években dél-vidékről vendégmunkások érkeztek, akik máig jelentős része a közösségnek, valamint a 90‘-es évek Jugoszláv háborúja idején fiatalabb családok érkeztek. A másik fele a közösségnek Magyarországról és Erdélyből telepedett ide, főleg az utóbbi időben gyarapodott meg a fiatal családok száma.

Milyen a hangulat a sok generáció között?
Szerencsére nagyon jó. Nyitott, barátságos és együttműködő közösség. A fontos az, hogy mindenki jól érezze magát, és közösségre találjon az, akinek fontos a magyarsága és a hite.

Mióta tartják meg ezt a közösségi ünnepséget és mi célból alakult?
Már több mint 15 éve létezik a már-már búcsúnak is nevezett ünnepség, és az itteni dél-vidéki csoport ötleteként alakult ki, karitatív céllal. A magyar szentmise és az ezt követő tradicionális gulyásebéd bevételével egy diák-segélyező alapítvánnyal 4-5 diák tanulását tudjuk támogatni. Azóta mintegy 200-250 ember vesz részt ezen az ünnepségen. Idén vendégként még a Szt. György Lovagrend tagjai és a Történelmi Vitéz rend tagjai is részt vettek.

Hasonló céllal más rendezvényeket is tartottak már?
Az évi „gulyásebéden“ kívül tavaly a Szt Ferenc alapítvány által támogatott gyerekekből álló kórus, az "Öröm Kórus" látogatott meg minket. A szentmisén gyűjtött adományokkal támogattuk őket és megvendégeltük a kísérőkkel együtt. Ezen kívűl még sikerült egy orgonamotort finanszíroznunk az erdélyi Lázárfalvi katolikus plébánia számára. Így újra használhatóvá vált a közösség orgonája.

A jövőben előreláthatólag a magyar közösségi ünnepséget a szentmisével és az azt követő „gulyásebéddel“ május vagy június harmadik vasárnapján fogjuk megrendezni.