Magyar Film Napja Clevelandben

/ Miklós Melánia /
miklos.melania képe
Április 28-án Clevelandben is megünnepelték a Magyar Film Napját. A Chicagói Főkonzulátus meghívására és támogatásával a Bocskai Filmklub is csatlakozott a Magyar Nemzeti Filmalap határokon átívelő eseményéhez, amely alkalomból Mészáros Márta Aurora Borealis – Északi fény című filmjét mutatták be a Magyar Business Klubban.
Aurora Borealis a Bocskai FilmklubbanA clevelandiek örömmel csatlakoztak az eseményhezA rádió KCSP-ösztöndíjasa felvezetést tart a vetítés előttÚj magyar filmek szerepeltek a Bocskai Filmklub kínálatában

A Törőcsik Mari főszereplésével készült 2017-es film két idősíkon futó, fordulatokban gazdag családtörténet, amely anya és lánya kapcsolatának mélységeit boncolgatja. A cselekmény egy elhallgatott titok nyomán a jelenből az 50-es évek háború utáni Európájába vezet, és egy máig tabunak számító témát állít középpontba: a háborús gyerekek és szüleik drámáját. A Kossuth-díjas rendező, Mészáros Márta 26. filmje (is) érzékenyen beszél az identitásválságról, a soha nem gyógyuló háborús sebekről és a kimondás felszabadító erejéről.

„Nem hagyhatjuk, hogy a múlt tönkre tegye az életünket” – hangzik el a főszereplő idős asszonytól védekezésként, amiért nem beszélt a múltról. A film végére azonban új értelmet nyer az idézett mondat, hiszen épp a mesélés, a valakivel való beszélgetés szabadíthat meg a traumatizált emlékektől, amelyek generációk életére lehetnek kihatással. Ezt a célt szolgálja az Aurora Borealis is, amely beleillett a Bocskai Rádió által szervezett filmklub első évadának sorozatába. A januárban indult program ugyanis az elmúlt évek magyar filmjeiből mutatott be válogatást, főként történelmi témájú alkotásokat.

A közös filmnézés pedig közösséget teremt, amit a kétheti rendszerességgel megtartott klubvetítések 100-120 fős törzsközönsége is visszaigazolt. A Magyar Film Napja alkalmából a szervezők megszólították állandó nézőiket, akik ezúttal riport formájában is megerősítették a magyar filmek iránti igényüket, szeretetüket. Egyetértettek abban, hogy a vasárnap esti program azon túl, hogy jó alkalmat teremt a találkozásra és a feltöltődésre, a diaszpóra számára összetartó erővel is bír. A rádió főmunkatársa, Molnár Zsolt is úgy érezte, hogy a Clevelandben élő magyarság a jelenkor minden technikai vívmánya ellenére elszigetelt a kortárs magyar kultúrától, amelynek legkönnyebben fogyasztható műfaja a film, ezért hívta életre a filmklubot. 


A Bocskai Filmklub első évadának törzsközönsége a május 15-i záró vetítésen

Kezdeményezése, amely mellett sokan kiálltak, elnyerte a közönség tetszését. Különösen értékelték a komolyabb, elgondolkodtató filmeket – köztük a Chicagói Nemzetközi Filmfesztiválon közönségdíjat nyert Aurora Borealis-t is –, amelyek a magyar történelem olyan eseményeit dolgozzák fel, amelyekről nem sokat tudunk, vagy csak elbeszélésekből ismerünk. Érzelmeket, rácsodálkozásokat, emlékeket idéztek fel ezek a filmek, és sok közös beszélgetést eredményezett a filmklub, amiért többen köszönetüket és meghatódottságukat fejezték ki.

A Bocskai Filmklub számára megtiszteltetést és elismerést jelentett, hogy részt vehetett a Magyar Film Napja eseményen, amelyet a Magyar Nemzeti Filmalap 2018-ban indított útjára. Idén is több száz intézmény csatlakozott az április 30-i ünnephez vetítésekkel és egyéb filmes programokkal a Kárpát-medencében, valamint a diaszpóra területeken. Észak-Amerikában Toronto és Washington DC mellett Cleveland képviseltette magát. A népszerű Magyar Film Napja így alkalmat teremtett arra is, hogy megtapasztaljuk: éljünk bárhol a világon, összetartozunk. Emellett újra rávilágított arra, hogy a filmes műfaj – dr. Bencsik Zita, chicagói főkonzul szavait idézve – jelentős kultúrdiplomáciai szerepet tölt be nemcsak más nemzetek irányába, hanem egymás felé is a nyitásra, a kapcsolódásra. Hiszen sejtjeinkben, nyelvünkben, hagyományainkban ugyanazt a történelmet és kultúrát hordozzuk, és ugyanúgy értjük, érezzük a magyar filmeket az anyaországtól távol, mint otthon.

Az elmúlt időszakban nagyon sok jó magyar film született, amelyek alkotói újra a legrangosabb nemzetközi fesztiválokon szerepelnek, és méltán nyerik el a világ legnevesebb díjait. A közönség érdeklődése is megnőtt a magyar mozik iránt, amit a szintén népszerű Magyar Filmhét is bizonyít. Ennek záróeseménye, a Magyar Filmdíj átadója épp egy időben zajlott Budapesten a clevelandi Magyar Film Napjával. Mivel a Bocskai Filmklubban bemutatott alkotások majdnem mindegyike jelölt volt valamilyen kategóriában, az ünnepi vetítés végén a filmklubot szervező Miklós Melánia, a Bocskai Rádió Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasa örömmel számolt be minderről. Egyben reményét fejezte ki, hogy a jövőben is folytatódik a program, és a diaszpóra közösségéhez is eljutnak a legjobb magyar filmek.