Magyar Fest Asuncionban

II. Rákóczi emlékév és néptánc Paraguayban

/ Katona Petronella Szandra /
katona.petronella.szandra képe
2019 szeptember elején a Paraguayi Magyar Egyesület egy újabb rendezvényre készült, amely az előző Szent István államalapításra megemlékező ünnepi ebédhez képest egy kötetlenebb hangvételű összejövetelt jelentett. Most a néptáncon és népi zenén volt a hangsúly – Rákóczi előadással megfűszerezve.
Magyar FestKCSP ösztöndíjasokRákóczi előadásTánc és mulatság

A 2018 decemberében Buenos Aires-ből meghívott KCSP ösztöndíjas néptáncos pár bemutatója nagy sikert aratott, ezért ismét a néptánc felé fordult az érdeklődés, amikor a következő rendezvény szervezésére került sor, hisz Paraguayban nincs néptáncos csoport. A KCSP-sek közül Haskó János Santiagóból, Chiléből és Hodovány Zsolt Villa Angelából, Argentínából látogatott el hozzánk, hogy megismerje Paraguayt, az itteni közösséget és részvételükkel emeljék az est fényét. 

Miután a magyar Országgyűlés a 2019-es évet II. Rákóczi Ferenc emlékévnek nyilvánította, a KCSP ösztöndíjasok egy előadással készültek, ami remek alkalmat teremtett a sokad-generációs magyaroknak, hogy mélyebb betekintést nyerjenek hazánk történelmébe. Az egész Magyar Fest II. Rákóczi Ferenc témában zajlott, amely nemcsak az előadás, a dalok, hanem az ételek formájában is megjelent. A közösség tagjai megkóstolhatták a Rákóczi túróst, amely igen nagy ritkaságnak számít, hisz az országban nem ismert a túró.

Az előadás során nemcsak bemutatták a magyar történelmet, de a magyar népi zene fejlődését is néhány dal bemutatásával a Rákóczi szabadságharcig. Felcsendült végvári zene és kuruc dallamok is. Az előadást Ittury Ivonne hegedűművész játéka is díszítette, aki először játszott magyar dallamokat. Moldvai, mezőségi és dunántúli dalokat hallgathattunk meg tőle.

Az előadást követően a néptánc következett, ahol a diaszpóra táborban már megtanult körtánc lépések is előkerültek. A gyerekek és idősek együtt ropták a magyar táncokat mindenki nagy örömére. A Magyar Festre előkerültek a magyar motívumokat ábrázoló ruhák, és néptáncos lányokra jellemző hajfonatok is. 

A szeptember 7-én tartott Magyar Festen körülbelül 25 fő tette tiszteletét, amely nagyon jó hangulatban telt. Az eseménynek a magyar kapcsolódású University Sustainable Development adott otthont, ahol a szerdai csoportos magyar órák is folynak. Fontosnak tartjuk, hogy a fiatal tagokat is jobban be tudjuk vonni a közösség rendezvényeibe, amelyre a Magyar Fest jó példának mutatkozott. Izgatottan várjuk a következő magyar rendezvényt Paraguayban.