„Kerekítő” foglalkozások Nürnbergben

/ Tóth-Pál Zoltán /
toth.pal.zoltan képe
Május 13-án ellátogatott hozzánk Regensburgból Kőrösi Csoma Sándor Programos társam, Gordos Katalin, „Kerekítő” foglalkozásvezető, magyartanárnő. Elsődleges célja a Magyar Iskola és pedagógusainak megismerése volt, de én megkértem, tartson a Baba-Mama Klubos anyukáknak „Kerekítő” foglalkozást.
"Kerekítő" foglalkozás az iskolában"Kerekítő foglalkozás az iskolában"Kerekítő" foglalkozás a babáknak"Kerekítő" foglalkozás a babáknak

A foglalkozáson ölbeli játékokat, népi énekeket, mondókákat tanulhattunk tőle, az általam megszólaltatott népi hangszerek kíséretével. Sikerült a magyar iskola pedagógusait is kíváncsivá tenni, így a legkisebb tanulóknak közösen tarthattunk órát. Számomra nagyon izgalmas volt figyelni, ahogy eleinte kissé mereven fogadták Katát, s a drámapedagógia által, a Kerekítő Manóval hogyan oldódtak fel a gyermekek szinte varázsütésre. Ez a mókás bábfigura egy pillanat alatt elérte a kis tanulók aktív részvételét. Csak úgy szárnyalt a fantáziájuk, s Kata ügyesen alakította hozzá a cselekményt. Hová utazzunk? Mit vigyünk magunkkal a kirándulásra? A gyerekek lelkesen énekeltek, ritmust tapsoltak, írták Mátyás király levelét egymás hátára… A katarzist azonban a szivárványszínű ejtőernyő jelentette, ami egyik pillanatban láthatatlanná varázsolta, majd újra elővarázsolta őket. Végezetül előkerültek a labdák, amit nagy élvezettel ugrasztottak ki az ejtőernyőből. A foglalkozás alatt a gyerekekkel egy dalt is megtanultunk az édesanyák köszöntésére. Megismertük Kata vonatfüttyét, harkályát, az odúsípját, csettegőjét, rece-ficéjét, és általam megszólalt a tilinkó, citera, tambura, meg a koboz. Mondhatom igazán jól szórakoztunk mindnyájan, de számunkra még nem ért véget a munka.

Kata még a nagyobbak óráját is meglátogatta, s délután jöttek a legkisebbek anyukájukkal, apukájukkal. Mindig öröm számomra, ha az apukák is bekapcsolódnak a babás foglalkozásokba, nem beszélve arról, hogy az „erőgyakorlatokat” ők bírják jobban szuflával. Itt sem maradhatott el a köszöntés a gyerekek neveinek beéneklésével, a Kőketánc, a Kerekítő Manó és a szivárványszínű ejtőernyő. Az anyák napi éneket is többször elismételtük a foglalkozás során. Mondókáztunk, ritmust tapsoltunk. Játszottunk ölbeli játékokat, lovagoltatókat, lógázókat, hintáztatókat, cirókázókat, babasétáltatókat. Énekeltünk, s általam megszólalt a tilinkó, citera, tambura, koboz és végül a tekerőre táncoltunk is egyet. Levezetésképpen együtt is muzsikáltunk, s a nagyobbacskák lelkesen tekerték tekerőm kurbliját.

Mondhatom, hogy feledhetetlen élményben volt mindnyájunknak része, és titkon reménykedem, lesz még alkalmam Katával együtt hasonló jó hangulatú tartalmas foglalkozást tartani.

Tóth-Pál Zoltán

Kőrösi Csoma Sándor Program, Nürnberg