Hansi Staël magyar származású képzőművész kiállítása Portugáliában

/ Szebegyinszki Kinga /
szebegyinszki.kinga képe
Szeptember 9-én nyílt meg a Hansi Staël néven ismertté vált magyar képzőművész, Lénárd Ilona alkotásait, főként festményeket bemutató kiállítása a Lisszabonhoz közeli Cascais-ban. A művésznő 1946 és 1957 között élt és alkotott Portugáliában.
kiállítás képeimegnyitóa kiállítás képeimegnyitó

A kiállítás májusban Caldas da Rainha Kulturális Központjában már látható volt, ahol korábban Hansi Stael a Secla kerámiaüzem művészeti vezetőjeként tevékenykedett. A kiállításhoz készült katalógust a Magyar Nagykövetség támogatta annak érdekében, hogy a portugál kerámiaművészet egyik kiemelkedő alakjaként számon tartott képzőművész Magyarországon is minél ismertebb legyen. 

Lénárd Ilona 1913-ban született Budapesten. A második világháború idején Svédországban élt, és ment férjhez Dietrich Stael von Holsteinhez. Ezután Portugáliába költöztek, majd az utolsó években Angliába, ahol a művésznő igen fiatalon, 1961-ben elhunyt.

Az, hogy Hansi Stael munkássága ismét a figyelem középpontjába került, köszönhető Portugáliában élő lányának, Ilona Stael-nak és Rita Gomes Ferrao kutatónak, akik sokat tettek azért, hogy a műalkotásokat gondozzák, népszerűsítsék.

Az eseményre érkeztek rokonok Svédországból is, akik közül többen nem látták még a kiállításon szereplő munkákat, így izgatottan várták a megnyitót.