Hannover: a németországi magyar protestánsok éves közgyűlése

Németországi Magyar-ajkú Protestáns Gyülekezetek Szövetsége találkozója

/ Ráksi Lajos /
raksi.lajos képe
Hannoverben, Alsó Szászország szövetségi tartomány fővárosában találkoztak november végén a németországi magyar protestáns gyülekezetek, valamint lelkigondozói szolgálatok képviselői.
NMPGYSZ közgyűlésNMPGYSZ közgyűlés áhítatNMPGYSZ közgyűlés áhítat

Találkozójuk oka a Hannoverben bejegyzett közös szövetségük közgyűlése volt. A Németországi Magyar-ajkú Protestáns Gyülekezetek Szövetségének közgyűlése minden esztendőben közvetlenül az adventi időszakot megelőzően gyűlik össze, hogy átgondolják a folyamatban lévő ügyeiket, költségvetést állítsanak össze, megbeszéljék hogyan tovább a jövőben. Idén 2018. november 26-án találkoztak. A Szövetségnek minden olyan németországi magyar ajkú gyülekezet tagja lehet, amelyik a leuenbergi konkordia alapján nyugszik. Jelen pillanatban 1o taggyülekezettel rendelkezik.

A közgyűlésnek – mint minden esztendőben - a Németországi Evangélikus Egyház központja adott helyet. Ebben az épületben koordinálják a mintegy 23 millió taggal rendelkező egyház közigazgatását, de az irodák mellett konferenciatermek is vannak, ezek egyikében, a Magdeburg teremben gyűltek össze a magyarok.

A gyűlést a Szövetség elnöke, Dr. Varga Pál nyitotta meg, majd a magyar nyelvű köszöntő után németül üdvözölte a német evangélikus egyház hivatalos képviselőjét, Sabine Dreßlert. Miután szót kapott, az emberi jogokért, migrációért és integrációért felelős egyházi tanácsos is köszöntötte a jelenlévőket, tolmácsolta Petra Bosse-Huber püspökasszony üdvözletét, majd beszélt munkájáról és továbbra is egyháza támogatásáról biztosította a gyülekezetek képviselőit. Ezután eredményes munkát kívánt a közgyűlésnek.

A nyitóáhítaton Adamek Norbert református lelkész, a Kőrösi Csoma Sándor program egyházi ösztöndíjasa hirdette Isten igéjét, a Filemonhoz írt levél 1-7 alapján. Ő amúgy Hannoverben és környékén szolgál feleségével, Adamekné Németh Zsófiával. Rajtuk kívül jelen volt még két egyházi ösztöndíjas: Stermeczki András evangélikus lelkész, aki Stuttgartban szolgál feleségével, Stermeczki Andrásné Krisztinával együtt, valamint Ráksi Lajos református lelkész is, aki három baden-württembergi városban végez gyülekezetszervező munkát.

A Magyarországi Evangélikus Egyház képviseletében Cselovszkyné Dr. Tarr Klára is tiszteletét tette. Ő a Magyarországi Evangélikus Egyház és a Magyar Református Egyház aktuális híreiről tájékoztatta a résztvevőket. Az anyaországgal való kapcsolatok ápolásán túl azért is van jelen egyik évben református, másik évben magyarországi egyházi képviselő, mert a szövetség munkáját az EKD, vagyis a Német Evangélikus Egyházon kívül a magyarországi evangélikus és református egyház is támogatja.

A közgyűlés legfontosabb pillanata volt a kétévente sorra kerülő tisztújítás. A szavazati joggal rendelkező küldöttek megerősítették tisztségében az eddigi elnököt, Dr. Varga Pál nyugalmazott református lelkipásztort, valamint megválasztották az öttagú elnökség tagjait. A szövetség alelnöke Seifert Andrást lett.

A gyülekezeti beszámolók, és a tervek megbeszélése után, a 16 órakor végződő alkalmat áldáskéréssel zárták, megegyezve abban, hogy folytatják a hitéleti munkát és újra találkoznak következő esztendőben ugyanitt.