Hagyományos lakodalom rendhagyó módon

/ Kobál Anna /
kobal.anna képe
A Magyar Örökség Hónapját egy Hagyományos Falusi Lakodalom koronázta meg október utolsó hétvégéjén, amelyet egy hamiltoni tánctanár házaspár álmodott meg és állított színpadra, hogy egy rendkívüli élményt nyújtsanak a kanadai magyaroknak.
Vőfély beszéde az ifjú párhozLakodalmi mulatságTemplomi esküvőGyertyatánc

Az Ontario tartományban 2022-es év októbere ki lett nevezve a Magyar Örökség Hónapjának. Az ’56-os forradalom emlékére nemzeti színben pompázó Niagara-vízesésnél rendezett ünnepség, és a Szüreti Bál mellett egy Falusi Hagyományos Lakodalmi est is megvalósulhatott, hogy betekintést adhasson a magyar esküvői  szokásokba.

A Pálfy házaspár már évekkel ezelőtt elgondolkodott azon, hogy az itteni közösségnek egy felejthetetlen élmény lenne egy hagyományos lakodalom megélése, mivel ilyennel még a szülőhazánkban is ritkán találkoznak a magyarok. Több hónapos előkészület után elérkezett a nagy nap. A Rozmaring, Kossuth és a Kodály néptáncegyütteseknek köszönhetően a legtermészetesebb módon, szabad táncban adták elő a felvonásokat. A menyasszony felöltöztetésével nyitották meg a rendezvényt, és több kisebb jelenetben mutatták be a fő mozzanatokat.

Kopog a vőfély a terem ajtaján és kezdődik a műsor. A lakodalmat a leánykéréstől kezdve egészen kapuzárásig élő zene kísért, amelyet a Csángó Unchained és a Gyanta zenekaroknak köszönhettünk. A szakácstáncot és a halotti „mulatságot” is előadták a táncosok, amely mosolyt csalt a közönség arcára. Természetesen a vendégek sem maradtak ki az egészből, hiszen egy bőséges, magyar hagyományos ételekből álló vacsora után volt lehetőség a menyasszonnyal táncolni, és az egész ünnepséget a gyertyatánc, valamint egy táncház zárta. A felnőttek és a gyerekek egyaránt lánggal a kezükben búcsúztatták a fiatal házaspárt.

Az esemény páratlan sikert aratott, a vártnál sokkal nagyobb létszámú rendezvényt hónapokkal később is emlegették, mint az utóbbi évek egyik legemlékezetesebb napját. Nem csak a szórakozásról szólt a hétvége, hanem egy kincs volt, amelyet érdemes megosztani, megőrizni és továbbadni.