Farsang Corkban

/ Dr. Csobánka Zsuzsa Emese /
csobanka.zsuzsa.emese képe
Ha farsang, akkor álarcok és télbúcsúztatás. Fánk, busójárás és jelmezek. Minden, ami van, és annak másik oldala, hangoskodás, fonó, ügyességi játékok, erőpróbák. Corkban mindez együtt zajlott a 2019-es év farsangi rendezvényén, ugyanis a Corki Magyar Iskola és Óvoda a Corki Cserkészettel közösen rendezett a „magyar mesék” jegyében mulatságot.
Fehérlófia útjaFele királyság

A cserkészfoglalkozás keretét Fehérlófia meséje adta, az érkező gyerekek három teremben, számos pedagógus és felnőtt cserkész lelkes közreműködésével járták be a Világ, az Alvilág és a Felvilág tereit. Az Óperenciás-tengeren átkelve ügyességi próbát kellett kiállniuk, már az indításban örömittasan kurjongató gyerekeket lehetett hallani, miközben törülközőre kötött ugrálókötélen hajóztak át a mese világába. A Világ nevű teremben csomózni tanultak a cserkészektől, aztán tüzet raktak a mesebeli kásához. A csapatmunka során nemcsak az együttműködést gyakorolták, hanem gyakorlati tudásra is szert tettek, amit később tudnak majd hasznosítani. Az Alvilágban megküzdöttek a sárkányokkal, és a versenyben nagy izgalommal döfködték a sárkányfejeket jelképező lufikat, majd a griffmadár hátára kelve jutottak vissza a Felvilágba, ahol az empátiafejlesztésre került sor. A Felvilágban a magyar néprajzi ismereteiket bővítették, és végül néptánccal, énekkel ünnepelték meg a királylányok kiszabadítását. ​

A foglalkozás képi világa, a nyakba akasztható kártyáktól kezdve a festett sárkányokon át a felnőtt segítők jelmezéig olyan alázatos munkát mutatott, mely a szülőket is lázba hozta, ugyanis míg a gyerekfoglalkozás zajlott, a folyosón mindenhol kíváncsiskodó szülőket lehetett látni. Az ízek, a hangok, a fények kavalkádja, a módszertani sokszínűség és az ötletekben gazdag délelőtt után méltó zárás volt a farsangi felvonulás, ahol a magyar mesék szereplőinek öltöztek be a gyerekek.

Valami elindult Corkban. Nemcsak a magyar betűket rajzolják egyre szebben, nemcsak a magyar hangokat ejtik egyre tisztábban a gyerekek. Egyre több gyerekkacajt hallani, egyre több felnőtt érkezik ide, akiknek szívügye az Írországban élő magyar gyerekek gyökereinek ápolása, a Magyarországgal való kapcsolat megerősítése. A Corki Magyar Iskola és Óvoda és a Corki Cserkészet újabb közös foglalkozása a március 15-i forradalom és az 1848-as szabadságharc eseményeihez kapcsolódik majd, és hasonló izgalmas programokat kínál a gyerekeknek.