Csengő-bongó karácsony Hágában

A Hágai Magyar Óvoda és Iskola karácsonyi műsora

/ Némethné Scherman Piroska Mária /
nemethne.scherman.piroska képe
Idén is szeles, esős reggelre ébredtek a hágai és környéki magyar családok. Mégis izgalommal és büszkén készültek a hétvégi iskolába, hiszen minden iskolásnak jutott szerep a már hagyományosan megrendezett karácsonyi ünnepségen.
Csengő-bongó karácsonyKamarakórusA lelkes közönségAngyal suhan

Idén már kinőtték a legnagyobb tantermet, ami eddig hűségesen látta vendégül a fellépőket és a csemetéikben gyönyörködő családtagokat, így az épületben található színháztermet bérelte ki az iskola erre a nagy napra. A hivatalos program 10 órakor kezdődött, de a szervezők, a kórustagok és vásározók, már 9-től elfoglalhatták helyüket, kirakodhatták portékáikat, hangolhattak, beénekelhettek. Aztán elkezdtek szállingózni a családok is. 

A műsort Csanády Ágnes az iskola vezetője nyitotta meg, majd A Hágai Magyar Kórus gyermekkara indította a műsort egy karácsonyi pásztortánccal. A betlehemest idén Tápai Katica katolikus hitoktató rendezte és Van Bolhuis – Szabó Emőke, református lelkész asszony mesélte el a gyermekek segítségével. Milyen nagy öröm, és ajándék, hogy az Úr Jézus, Isten Fia jött a földre, hogy minket újra teljessé tegyen, Istennel kibékítsen. A csillag, az angyalok, a bölcsek és a pásztorok mind erről az örömhírről számoltak be. A műsort a kórus betétdalai tették még színesebbé. Az ismertebb énekeket a szülők is együtt énekelhették. A kiosztott fénymásolatok segítségével mindenki feleleveníthette a gyermekkorban hallott énekeket. Pásztorok keljünk fel, Rossz a Jézus kis csizmája, Kirje, kirje... A Betlehemes blokkot a konfirmandus korú hittanosok zárták, akik a saját szavaikkal, saját gondolataikat osztották meg a közönséggel, arról, hogy mit jelent számukra karácsony, és a hit. Ezután került sor az óvodások műsorára. Először egy őszi versikét hallhattunk, gyönyörű őszi faleveles festménnyel illusztrálva, majd Weöres Sándor karácsonyi versét szavalták, „Éj-mélyből fölzengő… Az iskolások korosztályonként egy-egy verssel, énekkel készültek. Nagy sikert aratott a gimnazisták előadása a Karácsony 100 év múlva címmel, valamint a gyerekkórus csengő-bongó énekeivel. Befejezésül a kórus, a gyermekkórus, a zenekar és a közönség együtt énekelte a Mennyből az angyalt és a Dicsőség mennyben az Istennek kezdetű éneket.
A bájos, színvonalas, virtuóz, komoly és komikus elemekben bővelkedő műsor után, süteményekben, vásárfiákban, kézműves ötletekben és baráti beszélgetésekben bővelkedhettek a családok. Mindenki megtalálhatta a számára legkedvesebb elfoglaltságot, és valamit, amit hazavihet az ünnepre. Egy szép kézműves terméket, kürtős kalácsot, karácsonyi díszt, üdvözlőlapot, éneket, verset, amit hallott, vagy amit maga megtanult, az egymásnak való örömszerzés mosolyát és a szép emléket erről a napról.