A Clevelandi Magyar Iskola szavalóversenye

„Egyszer aztán Mehemed, lát egy csomó tehenet...”

/ Patarica Edvin /
patarica.edvin képe
A Clevelandi Magyar Iskola minden évben megtartja szavalóversenyét, így volt ez idén is március első és második hétfőjén.

A tanulók már a tanév kezdete alkalmával elkezdik minden osztályban tanulni a kötelező verseket. Átlagban 2–4 verset tudnak megtanulni a márciusi szavalóversenyig. A megtanult versekkel vesznek részt az elődöntőn, majd a döntőre kiválasztott verssel készülnek, amelyet már a nagyközönség előtt kell előadniuk. Mindkét verseny eredményét összegzi a zsűri, és így dől el, kik a legjobbak.

Az iskola igazgatója elmondta, hogy igazán lelkes generáció tanulóit láthatta a közönség, valamennyien hibátlanul, kisebb megakadásokkal elmondták a verseket, és voltak akik kitűntek előadási módjukkal. Az alsóbb tagozatos diákokra jellemző, hogy kicsit félnek, bátortalanok, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy ezt hetedik-nyolcadikos korukra sikerül legyőzniük. Elsősorban a szókincsbővités mellett, ezért is fontos a szavalóverseny, hiszen szükségük van gyakorolni azt, hogy közönség előtt tudjanak fellépni, és legfőképpen merjenek beszélni, előadni. Legtöbb  diák  cserkész is, és idősebb korukra, mint vezető, szükségük lesz ezekre a tulajdonságokra.

A magyar iskola már következő programjára készül, május végén sor kerül az évzáró műsorukra, amely alkalmával egy témakört választanak, amely átszövi az előadást. Ez alkalommal minden osztály az adott témakörön belül, egy kis előadással készül, mely lehetőséget ad közönség előtt bemutatni az év folyamán tanultakat.  És minden osztályból a szavalóverszenyen első helyezett diák újra előadja versét.

A szervezésért, és a beszélgetésért köszönet az iskola igazgatójának, Szentkirályi Juditnak.