Ausztriai magyar gyermekek húsvéti élménygyűjtése Budapesten

/ Miklós Tünde /
miklos.tunde képe
Az Ausztriai Magyar Szervezetek Kerekasztala 2016-ban sikerrel pályázott a Rákóczi Szövetség Diaszpóra- és Szórványprogram pályázatán, így 2017 júniusáig összesen hatvan ausztriai magyar fiatal kap lehetőséget arra, hogy az anyaországba utazzon, és megismerkedjen annak fővárosával, tájaival, történelmi és idegenforgalmi nevezetességeivel. A kerekasztal tagszervezete, az AMAPED koordinálta a pályázat ausztriai részét. A nagy sikerű adventi utazás után a második négy napos kirándulásra április 10-13. között került sor. A 17 gyermek április 10-én, hétfőn reggel jó hangulatban indult el Bécsből, Miklós Tünde és Bicskei Melinda kíséretében. Budapesten a Rákóczi Szövetség programkoordinátorai fogadták a kirándulókat.
Diaszpóra Program BudapestenDiaszpóra Program BudapestenDiaszpóra Program BudapestenGödöllői Királyi Kastély előtt

A regisztrációt és az ebédet a szállás elfoglalása követte, majd a Városligetben töltöttük a délutánt sétával és játékokkal. Vacsora után a Kincsem című filmet néztük meg a moziban.

Kedden a csapat 150 főre bővült, amikor további pályázók csatlakoztak hozzánk, akik Angliából, Argentínából, Ausztráliából, Brazíliából, Dél-Afrikából, az Egyesült Államokból, Franciaországból, Kanadából, Macedóniából, Spanyolországból, Svédországból és Uruguayból érkeztek Budapestre. Reggeli után a Magyarság Házába látogattunk el együtt és sétáltunk a Budai Várnegyedben. A finom ebéd elfogyasztását követően várt bennünket a Parlament. Meglátogattuk az Országgyűlési Múzeumot, láthattuk a Szent Koronát, megnézhettük az üléstermet, így élménnyel gazdagodva ültünk le vacsorázni.

A szerdai napot a csillebérci focipályán töltöttük, ahol mini olimpián vehettünk részt. A versenyző csapatokat a különböző országokból érkezett gyermekek alkották, így mindenkinek lehetősége volt ismerkedni, kapcsolatokat teremteni. Az olimpián állomásos játékok voltak, többek között ugrókötelezni, célba dobni, kosárra dobni, kvíz kérdésekre válaszolni, és szlalomozni kellett a résztvevőknek.

Csütörtökön reggel a Gödöllői Királyi Kastély volt az úti célunk, ahol nyaranta Sissi is szívesen időzött. A hatalmas és díszes épület, a kert, és Gödöllő is elvarázsolt bennünket. Ebéd után elbúcsúztunk a Rákóczi Szövetség programkoordinátoraitól, akik szíves házigazdának bizonyultak, és mindent megtettek, hogy sok élménnyel és hasznos tapasztalattal indulhassunk haza. Délután fáradtan, de elégedetten érkeztünk vissza Bécsbe.

Hálásan köszönjük a lehetőséget a Rákóczi Szövetségnek, az Ausztriai Magyar Szervezetek Kerekasztalának, az Ausztriai Magyar Pedagógusok Egyesületének, valamint köszönjük a lelkes és vidám részvételt a gyermekeknek és a kísérőként való közreműködést Bicskei Melindának.