A Palatkai Banda nürnbergi koncertje, táncháza

/ Tóth-Pál Zoltán /
toth.pal.zoltan képe
A Palatkai Banda németországi koncertsorozatának első állomása Nürnbergben október 21.-én volt. Az előadás helyi szervezője, házigazdája a Tűzvirág Néptáncegyüttes erőn felül teljesített a szervezés, és lebonyolítás során. Nagy örömmel vettem, hogy személyesen is részt vehettem a munkálatokban, és előadóként is muzsikálhattam a gyermek táncházban. Kiss Balázst, a Néptáncegyüttes frontemberét kérdeztem az esemény után.
Gyermektáncház a Palatkai Banda koncertjénAmikor a zenész táncolTűzvirág NéptáncegyüttesAmikor a közönség is táncraperdül

Honnan jött a gondolata ennek a koncertnek?

A Palatkai Banda önkéntes programszervezője Angela Gronert vetette fel egy beszélgetés során, hogy egy koncert-sorozatot szervez Németországban, és Nürnberg is lehetne ennek egyik állomása. Ez után az együttes tagjaival összegyűltünk, és megbeszéltük, hogyan illeszkedne ez a tánccsoport éves programjába. Megfogalmazódott a cél, hogy népszerűsítsük a magyar néptáncot, és újabb tagokat toborozzunk, minél több embernek kedvet csinálva a táncoláshoz, valamint a gyermek táncházat az utánpótlás nevelés céljából szerveztük.

Mikor kezdtétek el szervezni az eseményt?

Március elején foglaltuk le a termet, és júliusban kezdtünk külső támogatókat keresni. Szeptemberben kezdtük a plakátok, szórólapok kihelyezését.

Kik támogatták a koncertet?

Természetesen a Nürnbergi Magyar Kultúregyesület, a BUOD és Nürnberg város kulturális osztálya és nem utolsó sorban a Jura Trockenbau GmbH.

Láttam, hogy komoly csapatmunka folyt az utóbbi napokban munka után, éjszakába nyúlóan. Mindenkinek megvolt a feladata: terem elrendezés tervezése, magyaros ételek főzése, felszolgálása, projektor-vetítés anyagának összeállítása, konferanszé szövegének megírása, koreográfia összeállítása zenével-tánccal, zenészek fogadása, elszállásolása… Hány ember munkája állt itt össze?

Az előkészületekben 4-5 ember, a helyszínen 15-20 önkéntes segített, s köztük volt olyan, aki nem csak a táncegyüttesnek, de a Magyar Kultúregyesületnek sem tagja. Mindnyájuknak ez úton is köszönjük segítségüket.

Számomra nagy élmény volt, ahogy Körtvélyessy Anna, (aki már szinte fogalom itt Németországban pedagógusoknak tartott továbbképzéseivel) összeállította, és egyeztette a zenekarral a műsor koreográfiáját. A bölcsőtől kezdve, a gyerektánccal, aminek résztvevőit gyakorlatilag a koncert előtti gyermek táncházból toboroztátok. A katonakísérő, halottkísérő, mennyegző, majd a közös éneklés a közönséggel, amivel Fekete Bori a végletekig fokozta a hangulatot, s végül a kaláka bál mind-mind az élet főbb állomásait jelenítették meg a közönség számára. Ki működött még közre a szakmai munkában?

Szórádi Viktor a Budapesti Táncművészeti főiskola hallgatója, Körtvélyessy Anna „jobb keze”, a férfi táncok virtuóza volt nagy segítségünkre.

Hogyan éreztétek magatokat a színpadon?

Nem mindennapi élményben volt részünk, ilyen kitűnő zenészek muzsikájára táncolni, akiknek a vérükben van ez a zenei világ, és a világ legtermészetesebb dolga számukra ebben felnőni. A közönség lelkesedése, öröme, tapsa pedig a fellegekbe repített bennünket. Igazán kimondhatatlanul nagy élmény volt számunkra.

Van-e már valami visszajelzésetek a koncerttel kapcsolatban a közönség részéről?

Idáig mindenki pozitív kritikát adott, sikerült nagy élményt nyújtanunk ezzel a kiváló zenekarral. Számomra ismeretlenek is elismerően nyilatkoztak, és a németajkúak is a műsorral, az élet közeli helyzetekkel bele tudták képzelni magukat ebbe a világba.

Én csak gratulálni tudok nektek, hiszen ennyi embert kulturális rendezvényre összehozni fantasztikus teljesítmény, nem beszélve a pozitív kritikákról. Terveztek-e másik koncertet? Készültök-e újabb nagyszabású programmal a jövőben?

Egyenlőre, a közeljövőben nem készülünk más programmal, várjuk az érdeklődőket, a táncolni vágyókat, a magyar népi kultúra iránti érdeklődőket. Javaslatok már eddig is érkeztek a következő programra, segítség felajánlással, ezekből a lelkes esetlegesen új tagokból szeretnénk újabb energiát, lendületet venni a következő nagyszabású rendezvény szervezéséig.