Túrós, káposztás, húsos, banános... Strudel. Így hivatkozom rá, mert a neve alapján rétest sejtenénk, de mégsem egészen ugyan az a két dolog. Évről-évre a Jaraguái kolónia megrendezi a környéken híres strudel-fesztivált, ahol több száz adag készül el, édes és sós változatban ebből a töltött tésztából. Két éve a város elnyerte a „Strudel Fővárosa” címet is.
Idén júliusban a város alapításának 140. évfordulója alkalmából a helyi média (A Notícia de Joinville) is bemutatta a várost alapító kolóniákat egy-egy reprezentatív vonásukkal, ami a magyarok esetében ez az ételféleség. Eredete a kolónia gyökeréig nyúlik vissza, hiszen az első magyar telepesek jórészt Veszprém-megyei svábok voltak, mint erről Boglár Lajos igen részletesen írt is.
Mindenkinek ajánlom kipróbálásra is! Sajnos receptet nem mellékelhetek, mert mint megtudtam az minden háziasszony saját titka, mely családon belül öröklődik.