Interjú Nagy Zoltánnal, a „Bécsi Ingatlanok”-iroda tulajdonosával

/ Bogdán Tibor /
bogdan.tibor képe
A Magyar Diaszpóra Tanács 2016-os ülésén a résztvevők „négy kitörési pontot” határoztak meg, ezek egyike az anyaország és a diaszpóraközösségek közötti gazdasági kapcsolatok erősítése volt. Ennek szellemében készült interjú Nagy Zoltánnal, az osztrák fővárosban működő „Bécsi Ingatlanok” ingatlanközvetítő cég tulajdonosa és vezetőjével.

– Honnan indult és miként került Bécsbe?

– Budapesten születtem 1977-ben és részben Budapesten, részben Kőszegen nevelkedtem. Külföldre huszonegy éves koromban kerültem, tizenhat éve élek Ausztriában. Az ingatlanokkal közel tíz éve foglalkozom. Az első négy évben ingatlanirodában dolgoztam, majd hat éve, október elsején megalapítottam a saját cégemet, amelynek fő profilja a közvetítés, ingatlan kezelés/menedzselés és felújítás/fejlesztés magyar és német nyelvű ügyfeleknek. A magyar piac kisebb, de a szívemhez közelebb áll. Érkeznek ügyfelek Magyarországról és az itt letelepedettek közül is sokan felkeresnek. Nagy hangsúlyt fektetünk a jogi környezetre és ezáltal a biztonság megteremtésére, amely mind a bérbeadó - bérbevevő, mind az eladó - vevő számára fontos. Igyekszünk egy win-win pozíciót elérni, ahol mindkét fél biztonságos és átfogó szolgáltatást kap tőlünk. Mind német, mind magyar nyelven komoly webinfrastruktúrát építettünk fel és weboldalainkat folyamatosan fejlesztjük, hogy azok minél felhasználóbarátabbak legyenek. A nyomtatott sajtó mellett jelentős szereppel bír az elégedett ügyfelek továbbajánlása.

Nagy Zoltán és Bogdán Tibor

- Ki lehet jelenteni, hogy a magyar ügyfélkör erős szegmensnek számít ebben az ágazatban?

- Nem, de mint magyar gyökerekkel rendelkező, külföldön élő magyar cégtulajdonos, úgy gondolom, elvi kérdés, hogy megtartsuk a kétnyelvűséget. Határozottan ragaszkodtam hozzá. Amikor egy magyar anyanyelvű megérkezik ebbe az országba, nem ismerve az itteni jogi viszonyokat és esetlegesen nyelvi nehézségekkel küzd, pont egy ilyen cégre van szüksége. Elhivatottságunk, hogy a honfitársainkat megfelelően támogassuk, hogy biztonságos jogi keretek között lakáshoz juttassuk.

- Tegyük fel, hogy egy fiatal pár Ausztriában talál munkát, letelepedik, albérletben lakik, de gondolkodik a lakásvásárláson. Egy másfélszobás lakást keresnek és ezzel megkeresik önt. Hogyan fog neki az ügynek, mi az amit megfigyel és mit tud nekik ajánlani?

- Először felmérjük az igényeket, az elképzeléseket a keresett ingatlannal kapcsolatosan. Majd a rendelkezésre álló anyagi keretre tekintettel felvázolom a reális lehetőségeket a megszerezhető ingatlan paramétereivel kapcsolatban. Általában a lakásvásárlás részletre, banki hitelezéssel történik. 10 - 20, legrosszabb esetben 30 százalékos önerőtől már lakáshoz tudjuk juttatni az ügyfeleket. Természetesen ennek előfeltétele, hogy az ügyfél osztrák bejelentett munkahellyel rendelkezzen. Nem könnyű a megfelelő lakást megtalálni, mert Bécsben keresleti piac van. Ügyfeleink általában lojálisak, amely a részletes tájékoztatásnak és teljeskörű szolgáltatásnak köszönhető.

- Magyarországon vagy a külföldön élő magyarok jelentkeznek inkább?

- Változó. A virtuális lehetőségek kiaknázásából fakadóan a világ több pontjáról megkeresnek minket visszatérő és új ügyfeleink.

- Milyen fórumokon, workshopokon jelennek meg?

- Rendszeresen megjelenünk különböző, nyomtatott szaklapokban. Egy online ingatlan-rovatban lépésről-lépésre betekintést adunk a bécsi ingatlanpiaccal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról. Weboldalunknak igen nagy a látogatottsága. Továbbá a facebookon tematikus csoportokat hoztunk létre az albérlet és az öröklakás keresőknek.

- Budapesthez képest mennyire drágák itt a lakások?

- Jelenleg Budapesten felmentek az ingatlanárak, és budapesti ügyfelektől tudom, előfordul már, hogy bécsi áron kínálnak budapesti ingatlanokat. A város öröklakások átlagára kb. 3600 EUR/m2. A belvárosban és a külső, elit kerületekben a lakások ára meghaladja a 5000 EUR/m2-t, míg a köztes kerületekben 2500-4000 EUR/m2 árral lehet számolni. Egy kiadásra kiválóan alkalmas, kisméretű, újépítésű lakás, jó elhelyezkedéssel kb. 130.000 – 170.000 eurós áron vásárolható meg és kb. 500-600 eurós bérleti díjért adható ki havonta.

- Mondhatjuk, hogy Ausztria egy sokkal stabilabb piac?

- Megítélésem szerint igen, mivel itt egy strukturáltabb, kiszámíthatóbb, tradicionális és konzervatív piacról van szó. Ez a piac nem kedvez az erősen spekulatív ügyfeleknek. Ügyfeleink letisztázott jogi környezetben, biztonságos alapokon, hosszú távú, egyenletes hozammal számolhatnak, amennyiben ingatlanba fektetik pénzüket.

- Jó hír azoknak, akik biztos helyen akarják látni a pénzüket, amikor egy olyan céggel találkozhatnak, amely nem csak a korrektséget keresi az üzletben, hanem az elégedettségét is. Mekkora a cége?

- Négyen vagyunk, három alkalmazott és jómagam. A cég 2010. október 1-én jegyezték be és hat éve folyamatosan fejlődünk. Megvannak a földhöz ragadt terveink, hiú ábrándjaink nincsenek. Abszolút a minőségre törekszünk. Számunkra elvi kérdés, hogy a magyar ügyfeleket kiszolgáljuk. Ausztria és Magyarország, Bécs és Budapest között mindig is erős kapcsolat volt.

- A konjunktúrát illetően optimista?

- Igen, optimista vagyok. Csak pozitív hozzáállással és kitartással lehet eredményt elérni. Hiszem, hogy egy vállalkozás reális tervekkel, hittel és szorgalommal tud csak fejlődni.

- Említette, hogy széles a palettájuk. Mi az, amiben segíteni tudnak az ügyfeleknek?

- A magyar és osztrák piacon ingatlan vásárlást, értékesítést és bérbeadás mellett ingatlan menedzselést is vállalunk. Szakembereket ajánlunk az esetleges technikai problémák orvoslására és lakásfelújításra. Külföldön élő befektetőinknek szóló speciális szolgáltatásunk az ún. „after business care service”, amelynek keretén belül kezeljük az ügyfél által vásárolt ingatlant. Ingatlankezelés alatt értem a folyamatos kihasználtság biztosítását (bérlőkeresést, anélkül, hogy az ingatlan üresen állna), a házkezelőséggel és a bérlőkkel való kapcsolattartást, postai levélforgalom kezelését, technikai problémák esetén szakemberek bevonását és szükség esetén tolmácsolást, fordítást.  

- Hogyan tudja megélni magyarságát? Csak otthon, a családban, a munkahelyén? Vagy esetleg más társadalmi színtéren?

- Közel tíz, Bécsben töltött év után kialakítottam már egy kiterjedt magyar-osztrák kapcsolatrendszert minden társadalmi színtéren. Az évek során belerázódtam az osztrák társadalomba, de Magyarországra is gyakran járok. Ne felejtsük el azt se, hogy az osztrák társadalom szemében mi, magyarok, kiemelt pozíciót kaptunk. Lehet azt mondani, hogy a legkedvesebb szomszédjuk vagyunk. Összességében azt mondhatom, hogy itt normális és kulturált keretek között lehet megélni a magyarságunkat.